Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 55

Архів новин 2004 - 2012

 

 

«Оповідач і філософ. Вальтер Беньямін та його час»

Дата публікації: 30.09.2011, 16:12

4 жовтня 2011 р. у Центрі польських і європейських студій Києво-Могилянської академії відбудеться презентація та обговорення книжки Володимира Єрмоленка «Оповідач і філософ. Вальтер Беньямін та його час»

4 жовтня 2011 р. у Центрі польських і європейських студій Києво-Могилянської академії відбудеться презентація та обговорення книжки Володимира Єрмоленка «Оповідач і філософ. Вальтер Беньямін та його час» 

Книжку історика філософії, есеїста і перекладача Володимира Єрмоленка присвячено творчості Вальтера Беньяміна (1892–1940) – одного з найупливовіших філософів ХХ століття. В центра вторової уваги – засадничі топоси Беньямінового мислення, зокрема образи оповідача, фланера та колекціонера, теми міського простору та його трансформацій, феномени пам’яті й апокаліптичного очікування, поняття аури та аналогії. Поруч із Беньяміном на цих «фотознімках» з’являються інші чільні постаті тієї доби, як-от Фройд і Пруст, Бретон і Араґон, Гайдеґер і Арендт, Лукач і Адорно, Гофмансталь і Краус, Бльох і Кракауер, Шолєм і Деблін. Книжку щедро ілюстровано портретами згадуваних осіб і світлинами паризького фотографа Ежена Атже, що правлять за свого роду візуальний код Беньямінової філософії.

Зутріч відбудеться 4 жовтня 2011 р. о  18:30.

Місце проведення: Центр польських і європейських студій Києво-Могилянської академії (вул. Волоська 10, 6-й корпус, підвальне приміщення).

Учасники: Олександр Івашина, Вадим Менжулін, Тарас Лютий, Володимир Артюх, Олена Бетлій, Андрій Мокроусов, Володимир Єрмоленко - та всі-всі-всі, кому це цікаво.

Поговоримо про такі теми: історія ідей початку ХХ століття: психоаналіз, авангард, сюрреалізм, ліва філософія, філософія і місто, філософія і фотографія, Беньямін і герменевтика, Беньямін і постструктуралізм, Беньямін та історіографія (історія і пам'ять, мікроісторія), модерн та антимодерн в історії ідей.

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна