Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 55

Архів новин 2004 - 2012

 

 

Києво-Могилянська академія – університет, що став головним символом українського відродження

Дата публікації: 19.10.2011, 16:00

Так висловився Жорж Ніва, професор Женевського університету (Швейцарія), всесвітньовідомий славіст і почесний доктор НаУКМА в опублікуваній тижневиком Le Temps статті «Повернення з України»

Жорж Ніва професор Женевського університету (Швейцарія), всесвітньовідомий славіст і почесний доктор НаУКМА, опублікував у тижневику Le Temps статтю «Повернення з України» - своєрідні «подорожні нотатки» після нещодавнього візиту професора в Україну.

На думку пана Ніва, хоч економічна криза та політичний хаос вже не дозволяють назвати Україну « землею обітованою», проте, країна багата на таланти і переживає культурне та інтелектуальне відродження. Попри всі негаразди, громадянське суспільство продовжує вільно розвиватися. Україна має своїх талановитих письменників, поетів, художників та чотири християнські конфесії, що роблять її більш толерантною. Краса Києва, велич собора Святої Софії ХІ ст., печери Києво-Печерської Лаври, де зароджувалося східне монашество, - це лише деякі з багатств цієї по-справжньому великої країни, пише Жорж Ніва..

Дуже тепло пан професор відгукується про Могилянку:

... Могилянська Академія, що народилася пізніше Острозької , але яка значно її перевищила і відігравала ключове значення у модернізації освіти в Росії XVII-го століття, повторно народилася у 1991 році. Найближчими днями вона святкуватиме своє 20-річчя (та 396-річчя з моменту заснування). Її відродження – справа рук В'ячеслава Брюховецького, який зміг залучити спонсорів (особливо людей з діаспори), вчених, студентів і створити чудову вищу школу з дослідниками у різних галузях: літератури і філософії, європейської історії, генетики, психології, візуального мистецтва, права, політики, екології... Тут викладають українською та англійською. Академія є головним символом національного українського відродження.

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна