Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 55

Архів новин 2004 - 2012

 

 

Від Януковича вимагають захистити українську мову

Дата публікації: 15.11.2011, 14:16

Професори НаУКМА Лариса Масенко, Володимир Панченко та Володимир Василенко підписали Звернення до Президента України В.Януковича з вимогою накласти вето на Закон України № 6342 «Про внесення змін до Закону України «Про телебачення та радіомовлення», яким

Професори НаУКМА Лариса Масенко, Володимир Панченко та Володимир Василенко підписали Звернення до Президента України В.Януковича з вимогою накласти вето на Закон України № 6342 «Про внесення змін до Закону України «Про телебачення та радіомовлення», яким передбачено зменшення вдвічі вживання української мови у теле- та радіо ефірі.

У Зверненні, зокрема, йдеться про наступне:

Відповідно до внесених Верховною Радою України змін, у загальному обсязі мовлення кожної телерадіоорганізації зменшено вдвічі національний аудіовізуальний продукт – до 25 відсотків. А квоти на музичні твори українських авторів і виконавців, які повинні становити не менше 50 відсотків загального щотижневого обсягу мовлення, скасовані повністю. Прикметно, що скорочення і скасування квот торкнулося лише музичних творів українських авторів і виконавців. Для інших програм українського виробництва збережено квоту 50 відсотків.

Зміст нового Закону є відверто лобістським в інтересах виключно іноземного шоу-бізнесу та іноземних власників засобів масової інформації. Зменшення квоти на національний аудіовізуальний продукт у мовленні телерадіоорганізацій і повне скасування квоти на звучання творів українських авторів та виконавців викликало обурення громадян України, митців, журналістів, музикантів. Таке безпрецедентне рішення спрямоване проти національної культури та інформаційного простору, порушує мовні права українців. Це призведе до фактичного витіснення національної аудіовізуальної продукції з радіо та телебачення, які є головними інформаційними, культурно-розважальними та пізнавальними джерелами для українського суспільства.

Внаслідок реалізації цього Закону значно зменшиться кількість вітчизняних передач (програм, фільмів, музики) на радіо і телебаченні, що вдарить як по глядачах, так і по працівниках телебачення, культури, шоу-бізнесу – акторах, тележурналістах, музикантах, режисерах, відкриє шлях до безконтрольного захоплення ринку іноземним телепродуктом і музикою за рахунок вітчизняної. Відсутність квот щодо звучання українських авторів та виконавців на радіо призведе до зникнення української музики з ефіру.

Повний текст звернення.

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна