Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 55

Архів новин 2004 - 2012

 

 

Мортімер Селлерс: «Університети мають бути незалежними, оскільки правда – теж незалежна»

Дата публікації: 17.11.2011, 12:32

Інтерв`ю професора Факультету права і директорf Центру міжнародного і порівняльного права Балтиморського університету(США), дане після прочитання студентам-могилянцям лекції «Становлення та мета принципу верховенства права»

Нещодавно у НаУКМА побував з візитом професор Балтиморського університету (США) Мортімер Селлерс. Професор Факультету права і директор Центру міжнародного і порівняльного права BU прочитав студентам-могилянцям лекцію на тему «Становлення та мета принципу верховенства права». Після лекції професор Селлерс відповів на кілька питань.

- Як Ви визначаєте суспільну роль та місію університетів? Чи можуть університети впливати на політику держави, зокрема, освітню?

- Очевидно, що вони можуть впливати, і більше того - вони повинні впливати на політичний процес у країні. І, по суті, університети у нас цим і займаються, це є їхньою місією та призначенням. Студенти для того і навчаються, щоб отримати знання про те, як, у який спосіб і за допомогою яких механізмів покращити суспільство. Молоді юристи навчаються тому, як зробити конституцію кращою, як розвинути і утвердити принципи верховенства права і як забезпечити їх дотримання. Студенти-журналісти вивчають, як забезпечити право суспільства знати – як отримати інформацію, аналізувати та подавати її, як зробити правду доступнішою широкому загалу людей. Проте, після закінчення університету випускники все більше задумуються над тим, як заробити побільше грошей. Але я маю сказати, що дуже важливо не забути про головну місію професії чи то юриста, чи то журналіста і продовжувати в подальшому, використовуючи набуті в університеті знання та навички, розвивати країну: її громадянські інститути, її правову систему.

- В Україні зараз точаться дискусії навколо реформування освіти: університети прагнуть більшої автономії, міністерство освіти тяжіє до більшої централізації та бюрократизації у стосунках з вишами. Чи не могли б Ви прокоментувати цю ситуацію, спираючись на досвід американських університетів?

- На жаль, я не настільки обізнаний із політичною ситуацією в Україні, щоб компетентно коментувати саме вашу ситуацію, адже я можу судити про неї лише по тому, що публікується в медіа. Але я впевнено можу сказати, що відсутність в університетах автономії, диктат щодо академічної політики, професорів, назагал усіх тих, хто намагається навчати та навчатися – це неправильно і контрпродуктивно. І, звісно, університети мають бути незалежними, оскільки правда – теж незалежна. І це зовсім не робота уряду – вказувати університетам на те, що робити, чому, як навчати, хто які курси має викладати і як забезпечити потрібну якість цього викладання. Основна мета – це встановлення вигідної та ефективної взаємодії між урядом та системою освіти. Основне питання для університетів - як використати свою незалежність таким чином, щоб це призвело до справді ефективних змін у суспільстві, призвело до покращення життя країни та її громадян.

Тому академічній спільноті слід об’єднуватися, встановлювати контакти і налагоджувати спільну діяльність. Така вже у університетів робота – вчити уряд і президента.

Мортімер Селлерс (Mortimer Sellers) – професор Факультету права і директор Центру міжнародного і порівняльного права Балтиморського університету. Здобув освіту в Оксфорді, закінчив Правничу школу Гарвардського університету. Викладав право, працював у суді. Працював у центрі професійної етики при Балтиморському університеті. Читав лекції в університеті Еразма Ротердамського, Кембріджі, Університеті Джорждтауна. Автор книг і статей з міжнародного та конституційного права, історії права та юриспруденції. Лекція відбувається в рамках партнерства ФПвН в Програмі академічного співробітництва Інституту відкритого суспільства.

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна