Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 55

Архів новин 2004 - 2012

 

 

У Конґреґаційній залі НаУКМА 14 грудня відбудеться презентація двотомника «Наш Лукаш»

Дата публікації: 09.12.2011, 13:29

Головуватиме на заході упорядник книги Леонід Череватенко

14 грудня 2011 року о 17.00 у Конґреґаційній залі (вул. Сковороди, 2, м. «Контрактова площа») відбудеться презентація двотомника спогадів про Миколу Лукаша «Наш Лукаш».

Книга дає можливість зазирнути до творчої майстерні видатного українського перекладача, людини, завдяки якій українською зазвучали «Фауст» Ґете, «Дон Кіхот» Сервантеса, «Декамерон» Боккаччо та багато інших творів, що є частиною скарбниці світової культури.

У двотомнику «Наш Лукаш» зібрано важливі достовірні матеріали про життя та творчість перекладача. Спогади колег дають виразне уявлення про особливості його праці, про те, як саме з'явилися український «Фауст», український «Декамерон», український «Дон Кіхот» і як зустріли появу цих шедеврів сучасники, в тому числі колеги за письменницьким цехом. Значне місце посідають спогади близьких родичів, сусідів, однокласників перекладача.

Неабиякий інтерес становлять свідчення ровесників, що разом із ним пережили роки німецької окупації. Не менш цікавими є й розповіді про важкий харківський період життя літератора, його тріумфальне входження в літературу. Багато з включених до книги матеріалів друкуються вперше.

Головуватиме на заході упорядник книги Леонід Череватенко.

До виступів на презентації запрошено відомих діячів культури, перекладачів, письменників, науковців-гуманітаріїв. Серед них: Іван Васюник, Ніна Вітушко, Богдан Жолдак, Світлана Йовенко, Борис Лобода, Іван Мегела, Дмитро Павличко, Ґурам Петріашвілі, Мирослав Попович, Євген Сверстюк, Вадим Скуратівський, Елеонора Соловей, Лесь Танюк, Всеволод Ткаченко, Валерій Шевчук.

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна