Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 55

Архів новин 2004 - 2012

 

 

Презентація альбому-каталогу Гілеля Казовського «Книжкова графіка митців Культур-Ліґи»

Дата публікації: 13.01.2012, 14:52

Альбом – свого роду продовження книги «Культур-Ліґа: художній авангард 1910–1920-х років», він звертає увагу на один із найяскравіших, але мало досліджених жанрів – книжкову графіку цього періоду.

Видавництво «Дух і Літера» та Книгаря «Є» запрошують на презентацію альбому-каталогу Гілеля Казовського «Книжкова графіка митців Культур-Ліґи»,

яка відбудеться 18 січня о 18:00 в Книгарні «Є» на вул. Лисенка, 3 (ст. м. «Золоті ворота»).

Художній альбом «Книжкова графіка художників Культур-Ліґи» представляє ще один аспект творчого феномену київського аванґарду. Альбом – свого роду продовження книги «Культур-Ліґа: художній авангард 1910–1920-х років». Якщо перша книга представляла творчість митців Культур-Ліґи в цілому, то друга звертає увагу на один із найяскравіших, але мало досліджених жанрів – книжкову графіку.

У модерністській культурі, відданість якій було задекларовано в ідеології Культур-Ліґи, ілюстрована книга була однією з найважливіших царин синтезу мистецтв і художніх експериментів. Водночас, єврейська ілюстрована книга неминуче ввібрала в себе весь комплекс властивих тільки єврейській літературі й мистецтву естетичних пошуків та ідеологічних протиріч. Це все в усій повноті відобразилося у книжковій графіці художників, пов’язаних з Культр-Ліґою. Тому, створені ними в цей період ілюстровані книжки, є не лише важливим етапом їхньої творчої біографії, а й, либонь, одним із найбільш яскравих і переконливих свідчень пошуків національної культури і досягнень єврейського художнього авангарду першої чверті ХХ століття.

До альбому увійшли репродукції робіт Н. Альтмана, М. Епштейна, Г. Інгера, Е. Лисицького, І.-Б. Рибака, О. Тишлера, Й. Чайкова, М. Шагала, Н. Шифріна, С. Шор. Представлено понад 70 книжок, оформлених митцями Культур-Ліґи. Багато обкладинок та ілюстрацій публікуються вперше. Книга починається з ґрунтовної статті ізраїльського мистецтвознавця Гілеля Казовського – автора більшості текстів про Культур-Ліґу. В статті розглянутий феномен Культур-Ліґи в контексті художніх процесів початку минулого століття.

Учасники:

Леонід Фінберг, головний редактор видавництва «Дух і Літера»,

Павло (Пінхас) Фішель, художник книги,

Дмитро Горбачов, мистетствознавець.

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна