Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 55

Архів новин 2004 - 2012

 

 

Роман Шпорлюк: «Модерна нація починається з вислову «ми різні, але всі – українці»

Дата публікації: 13.02.2012, 13:31

Опубліковане на сайті «Українська правда» інтерв’ю з почесним професором НаУКМА Романом Шпорлюком є пропозицією по-новому подивитися на історію України та Східної Європи модерного часу

Розмова з почесним професором НаУКМА, професором Гарвардського університету Романом ШПОРЛЮКОМ, який узимку відвідав Київ, є запрошенням до фахової дискусії та пропозицією по-новому подивитися на історію України та Східної Європи модерного часу, порозумітися стосовно якої українському суспільству, на жаль, не вдається й досі.

Зокрема, професор стверджує: "Для розуміння феномену української нації треба пам’ятати, що етнічних українців одночасно вважали своїми співвітчизниками поляки та росіяни. Поляки казали: "Ви насправді є поляки. Ми готові вас прийняти. Насправді жодного значення не має, хто ви є за релігійною належністю". Я зараз говорю про початок модерного часу, формування модерної польської нації від кінця 18 – протягом 19 століть. У 1780-х роках у Варшаві відкрили греко-католицьку церкву, і польський король схвалив це рішення, оскільки для поляків українці були земляками, хоча й інакшими. Цей польський проект тривав довго. Навіть у 19-му столітті серед польських патріотів було багато етнічних українців. Серед них були політики, письменники, науковці.

Можемо собі уявити, що якби новостворена Росія почала європеїзуватися після Переяслава - зокрема за часів Петра І та далі - освіченні українці увійшли б до когорти визначних російських діячів, стали б будівниками нової нації.

Ця нація не була би великоруською і не була би українською, але в ній українці - через те, що вони були більш європейські, ніж великороси - були би провідними учасниками державного та культурного будівництва якоїсь спільної російсько-української нації."

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна