Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 55

Архів новин 2004 - 2012

 

 

Вітаємо зі святом Благовіщення!

Дата публікації: 06.04.2012, 19:07

7 квітня – свято Благовіщення – храмове свято Києво-Могилянської академії!

Благовіщення Пресвятої Діви Марії є одним з 12 найбільших свят християнської церкви. Згідно з переказами, цього дня до Діви Марії був посланий архангел Гавриїл із благою вістю.

На це свято в давнину в Києві відбувалася молодіжна хода. Спудеї йшли ходою з вербовими гілками та свічками, із піснеспівами до Києво–Могилянської академії. В академії їх зустрічав ректор або ж ігумен Братського монастиря. Там також відбувався духовний концерт.

Цього року хода розпочнеться о 18.00 від Володимирського собору із зупинками біля Благовіщенської на Золотих воротах, біля Софійського і Михайлівського соборів, біля церков Пирогощі, Покровської та Миколи Доброго на Подолі і, врешті, церков Києво–Могилянської академії — Благовіщенської та Святодухівської, де відбудеться духовний концерт.

Благовіщенську церкву було збудовано за проектом Й. Г. Шеделя в 1732 р. як домову церкву для спудеїв Києво-Могилянської академії. З’єднана із Староакадемічним корпусом. Була освячена 1 листопада 1740 року. У грудні 1996 р., після тривалого занепаду, церква почала відроджуватись. Перший етап реставраційних робіт Благовіщенської церкви закінчився укріпленням перекриттів та підняттям хреста в 1999 р. Нині церкву передано в підпорядкування церковній громаді Української православної церкви (Київського патріархату), тут існує церковний хор, виступи котрого приходять послухати не лише прихожани.

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна