Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 55

Архів новин 2004 - 2012

 

 

Волонтери з Оксфорду допомагають громадам на постраждалих територіях від Чорнобильської катастрофи

Дата публікації: 20.08.2007, 17:14

Волонтери з Оксфорду допомагають громадам на постраждалих територіях від Чорнобильської катастрофи. В рамках цієї програми у НаУКМА 2-3 серпня відбувся cемінар "Процес розвитку громад в Україні"

Волонтери з Оксфорду допомагають громадам на постраждалих територіях від Чорнобильської катастрофи

2-3 серпня 2007 року У Національному університеті «Києво-Могилянська Академія» відбувся перший етап програми «Волонтери Оксфорду для громад в Україні», що спрямований на розвиток громад на територіях, що постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС.
Програма «Волонтери Оксфорду для громад в Україні» спільно організована Чорнобильською програмою відродження та розвитку ПРООН, Національним Університетом «Києво-Могилянська Академія» та Українським товариством Університету Оксфорд. В рамках першого року існування програми, 8 волонтерів з Нідерландів, Польщі, Великобританії та США приїхали в Україну з метою внести свій вклад щодо відродження та розвитку місцевих організацій громад, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Волонтери працюватимуть у молодіжних центрах п’яти сіл (в Овруцькому районі - Кирдани, Листвин та Першотравневе; та в Ріпкинському районі – Замглай та Любеч). Вони діятимуть у трьох головних напрямках – управління системою охорони здоров’я, комп’ютерні технології для молоді (Інтернет і комунікаційні технології) та партнерство «громада-влада» (між громадами, сільською і районною владою, та бізнесом).
«Працюючи на територіях, що постраждали внаслідок Чорнобильської аварії, я особливо хочу спрямувати свою діяльність на співпрацю, розвиток та розширення можливостей, підвищення рівня знань та подолання обмежень уражених громад.  Я буду в основному працювати над напрямком «управлінням системи охорони здоров’я» і рада можливості дослідити взаємозв’язок здоров’я та безпеки, дізнатись про ті довготермінові виклики, які постають перед системою охорони здоров я в Україні. Маю надію, що Програма «Волонтери Оксфорду для громад в Україні» стане ще одним нагадуванням для  міжнародної спільноти, що руйнівні наслідки Чорнобильської катастрофи до сьогодні не перестали руйнувати суспільство і що підхід до управління катастрофами не повинен бути короткозорим.»,  розповіла Пані Маліні Даніель, студентка Оксфордського Університету, про свої наміри щодо роботи на постраждалих від Чорнобильської катастрофи територіях.

Програма розпочалась семінаром на тему: «Процес розвитку громад в Україні». Головною метою семінару було презентувати діяльність ЧПВР ПРООН щодо врозвитку громад та обговорити ефективність цього методу для Чорнобильських територій. Особлива увага зосереджувалась на важливості міжнародних зусиль щодо подолання наслідків Чорнобильської катастрофи.

Вітаючи учасників семінару, Катерина Максим, віце-президент з міжнародного співробітництва НаУКМА наголосила, що в НаУКМА постійно проводяться дослідження екологічних, економічних та соціальних наслідків Чорнобильської аварії, проте важливо, щоб зусилля науковців спрямовувались не лише на дослідження, а й на допомогу  постраждалим.

У семінарі також прийняла участь пані Йоанна Казана-Вишньовецька, Заступник Постійного Представника ПРООН в Україні, яка зазначила, що завдяки подібним ініціативам, волонтери володітимуть знаннями, досвідом та інформацією щодо діяльності ПРООН, процесу розвитку громад та діяльністю інших Агенції ООН. Пані Йоанна Казана-Вишневецька також наголосила, що волонтерство та робота з місцевими громадами в селах допоможе молоді в  професійній кар’єрі, оскільки вони зможуть прийняти участь у розвитку громад на практиці.

Розповідаючи про свої причини приїхати до постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи територій пан Юрі Де Боер, студент Університету Оксфорд зазначив:
 – Я став учасником Програми «Волонтери Оксфорду для громад в Україні», бо це  прекрасна можливість зробити щось, щоб допомогти місцевим громадам у їх розвитку на постраждалих територіях. Моя спеціальність в Університеті - Східної Європейські Студії, і термін -  Чорнобиль завжди був широковживаним у підручниках з історії.  Тепер у мене є реальна можливість допомогти в подоланні його наслідків.

В рамках програми, що триватиме до 22-го серпня 2007 року, волонтери  також відвідають Чорнобильську Зону Відчуження та візьмуть участь у круглому столі, де представлять свої рекомендації щодо розвитку громад на територіях, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.
Волонтери працюватимуть у районах, де працює Чорнобильська Програма Відродження та Розвитку ПРООН, а саме на територіях четвертої зони радіаційного забруднення (зони посиленого радіоекологічного контролю), а також на чистих територіях, де живуть переселенці з першої зони (Чорнобильської Зони Відчуження).

У семінарі взяли участь: пані Йоанна Казана-Вишньовецька, Заступник Постійного Представника ПРООН в Україні; пані Оксана Реміга, Старший програмний менеджер ПРООН; пані Енн Меррілл, Програмний менеджер Програми Волонтерів ООН в Україні; пані Катерина Максим, Віце-президент з міжнародного співробітництва Національного університету «Києво-Могилянська Академія»; пан Мінаміно Даїсуке, Другий секретар, та пан Йошіо Мацукі, Менеджер проектів, Посольства Японії; пан Віктор Поярков, Європейський центр технологічної безпеки; пан Сергій Гриценко, Координатор зв’язків із громадськістю та роботи з медіа ПРООН; пані Дзвінка Качур, Координатор візиту Оксфордських волонтерів, та пан Микола Мовчан, Менеджер ЧПВР з питань інформаційної політики, масових комунікацій та зв’язків з громадськістю; співробітники ПРООН  та ЧПВР, волонтери, журналісти та студенти.
Інформацію надано ЧПВР (www.crdp.org.ua

За додатковою інформацією звертайтеся, будь ласка, до:
Миколи Мовчана, ЧПВР, ел. пошта: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. ; та до
Дзвінки Качур, НаУКМА, кафедра екології, ел. пошта: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна