Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 55

Архів новин 2004 - 2012

 

 

6 жовтня відійшла у вічність Ніна Іванівна Тоцька -

Дата публікації: 07.10.2007, 19:47

6 жовтня відійшла у вічність Ніна Іванівна Тоцька - відомий вчений-мовознавець, науковець зі світовим ім’ям, професор, доктор філологічних наук. Прощання - 8 жовтня, у понеділок

ПАМ’ЯТІ  НІНИ  ІВАНІВНИ ТОЦЬКОЇ  

 

6 жовтня 2007 року  перестало битися серце відомого вченого-мовознавця, науковця зі світовим ім’ям професора, доктора філологічних наук Ніни  Іванівни Тоцької.

 

Ніна  Іванівна Тоцька народилась 12 травня 1923 року в селі Озірня Білоцерківського району Київської області в родині сільських учителів.Вона теж обрала собі професійний шлях свого батька – викладача української мови.

 

Закінчивши у повоєнний період Київський державний університет ім. Т.Г.Шевченка Ніна Іванівна понад 50 років свого життя присвятила науковій і педагогічній діяльності у вищих навчальних закладах України – Київському національному університеті ім. Тараса Шевченка, Вінницькому державному педагогічному університеті ім. Михайла Коцюбинського. У 1992 році Ніна Іванівна  стала організаторкою і першою завідувачкою кафедри української мови Національного університету «Києво-Могилянська академія», де і працювала до виходу на пенсію в 2000 році.

 

Численна когорта її колег-філологів та ще численніший загін її колишніх студентів-вихованців завжди захоплювались надзвичайною ерудицією і викладацькою майстерністю Ніни Іванівни. Тож для всіх не було несподіванкою те, що на знак видатного внеску в прогрес світової науки ХХ століття Ніну Іванівну Тоцьку було нагороджено почесним дипломом, який засвідчує її належність до осіб, чиї біографії включено до довідника «Життя славетних» та видань Американського біографічного товариства.

 

Видатний внесок Ніни Іванівни  у розбудову української освіти і науки, у становлення відродженої Києво-Могилянської академії був відзначений колективом НаУКМА найвищою почесною нагородою Могилянки – «Медаллю св. Петра Могили».

 

Ніна Іванівна  була неординарною особистістю: лагідний характер, м’яка вдача і водночас вимогливість, небайдужість до життя і до людей, готовність завжди прийти на допомогу, різнобічна обдарованість і скромність, надзвичайна працьовитість.

 

Світлий образ Ніни Іванівни і вічна пам’ять про неї назавжди залишаться з нами.

 

Колектив Національного університету «Києво-Могилянська академія» висловлює щире співчуття дочкам - своїй колезі, викладачу кафедри української мови НаУКМА  Наталі Георгіївні та  викладачу кафедри української мови Інституту журналістики КНУ ім. Тараса Шевченка  Людмилі Юріївні, всім рідним та близьким.

 

Колеги, друзі,  учні

 

Прощання з Ніною Іванівною Тоцькою відбудеться у понеділок  8 жовтня, о 14:00, за адресою вул. Ломоносова, 75.

Поховання відбудеться о 15:00 на Лісовому кладовищі м. Києва (84 ділянка,11 ряд, 8 місце).

 

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна