Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 55

Архів новин 2004 - 2012

 

 

«ТЕРИТОРІЯ РЕВОЛЮЦІЇ» В МОГИЛЯНЦІ

Дата публікації: 11.03.2008, 17:09

«ТЕРИТОРІЯ РЕВОЛЮЦІЇ» В МОГИЛЯНЦІ. 28 і 29 відбулася Всеукраїнська студентсько-аспірантська конференція «Філософія: нове покоління. Територія революції»

28 і 29 лютого у Києво-Могилянській академії відбулася Всеукраїнська студентсько-аспірантська конференція «Філософія: нове покоління. Територія революції»

Конференцію організувала студентсько-аспірантська група кафедри філософії та релігієзнавства Києво-Могилянської академії та Інституту філософії ім. Г. С. Сковороди НАН України за підтримки Українського філософського фонду та Центру міжкультурної комунікації НаУКМА.

Організатори та учасники конференції прагнули довести, що нині ще є сенс говорити про революцію, причому в найрізноманітніших аспектах – від політичного до наукового, культурного та філософського. Захід було присвячено 40-річчю революційних подій 1968 року у Франції.

Вже втретє ініціатори конференції збирають під «брендом» «Філософія: нове покоління» гуманітаріїв із різних міст України, зацікавлених в обговоренні актуальних питань сучасної науки та у створенні спільноти молодих дослідників. Цього разу до Києва прибули студенти й аспіранти зі Львова, Дніпропетровська, Харкова, Одеси, Донецька, Чернівців, Полтави та Кривого Рога. Серед тридцяти учасників конференції виявилися філософи, політологи, культурологи, журналісти та представники інших гуманітарних дисциплін.

Першим на «Територію революції» увійшов аспірант кафедри філософії та релігієзнавства НаУКМА, заступник голови Центру міжкультурної комунікації Володимир Єрмоленко. Він прочитав лекцію «Катастрофа, смерть і нове народження: політична теологія революції між 1789 і 1917», присвячену трансформації поняття «палінгенесія» (нове народження, воскресіння) у європейських філософів ХІХ століття, що намагалися осмислити революцію як символічне „проходження через смерть” європейського суспільства.

Слідом за ним свою доповідь виголосив викладач кафедри культурології НаУКМА Андрій Рєпа. Вона мала назву «Уроки травня. Від бажання революції до революції бажання», але було порушено значно ширше коло питань, серед яких роль і вплив медіа на сучасне суспільство, питання глобалізації й ідентичности антиглобалістських рухів, перспективи лівої ідеї в сучасній Україні тощо. Доповідь викликала інтенсивну дискусію, яка не вщухала протягом кількох годин.

Перший день завершився круглим столом «Христос на барикадах», де всі охочі мали нагоду висловитися щодо співвідношення релігії та революції, тобто ролі релігійних ідей, символів і організацій у процесах суспільних зрушень.

П’ятниця розпочалася роботою секцій, уже традиційних для конференцій «Філософія: нове покоління», – «Теорія», «Праксис» і «Поезис». Перша з них була присвячена обговоренню теоретичних засад революції, друга – спробам її втілення, третя – рефлексії над революцією в культурі та зокрема в мистецтві. Доповіді виявилися досить різноспрямованими: від осмислення ідей Ніколая Бєрдяєва та Герберта Маркузе стосовно революції до морального аспекту революції та ролі інтелектуалів у цьому процесі, від дослідження «консервативної революції» в Німеччині у 20-х роках ХХ століття до обговорення молодіжного лівого руху в сучасній Україні. Чимало виступів спричинили широку полеміку й навіть обговорення вже поза «Територією революції».

Підсумком другого дня та конференції загалом стали знову ж таки дві лекції: «фантазія» докторанта й викладача кафедри філософії та релігієзнавства НаУКМА Вадима Менжуліна про Григорія Сковороду як «архетип українця» та доповідь кандидата філософських наук, викладача тієї ж кафедри Романа Кобця про співвідношення приватної та публічної сфер в українському суспільстві після «помаранчевої революції». Обидві лекції вирізнялися вельми невимушеним стилем викладу та досить несподіваними висновками, тож викликали пожвавлення авдиторії.

Загалом конференція «Філософія: нове покоління» вже утвердила себе в просторі українського інтелектуального дискурсу. Нині до цього простору долучена й «Територія революції».

Спробу створити віртуальний аналог простору дискурсу (включно з територією революції) здійснено на сайті http://discourse.com.ua/.

Оргкомітет конференції:
Почесний голова: Марина Ткачук – професор, доктор філософських наук, завідувач кафедри філософії та релігієзнавства НаУКМА
Члени оргкомітету:
Ганна Біловол, аспірант Інституту філософії НАН України, випускник НаУКМА
Олексій Вєдров, аспірант Інституту філософії НАН України, випускник НаУКМА
Андрій Газін, студент НаУКМА (філософія)
Володимир Єрмоленко, випускник та аспірант НаУКМА, заступник керівника Центру міжкультурної комунікації НаУКМА
Катерина Зоря, студентка НаУКМА (культура)
Іван Коломієць, студент НаУКМА (політологія)
Михайло Кольцов, випускник, аспірант та викладач НаУКМА
Ірина Листопад, студентка НаУКМА (філософія)
Світлана Матвієнко, студентка НаУКМА (філософія)
Сашко Романенко, студент НаУКМА (філософія)
Олена Семеняка, студентка НаУКМА (філософія)
Микола Симчич, кандидат філософських наук, співробітник Інституту філософії НАН України, випускник НаУКМА
Богдан Шуба, випускник і аспірант НаУКМА

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна