Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 55

Архів новин 2004 - 2012

 

 

Почесному доктору НаУКМА Жоржу Ніва

Дата публікації: 17.04.2008, 04:03

Почесному доктору НаУКМА Жоржу Ніва вручено Золоту медаль НАН України імені Вернадського за видатні досягнення в науці

17 квітня Почесному доктору НаУКМА Жоржу Ніва буде вручено Золоту медаль НАН України імені Вернадського за видатні досягнення в науці.

Після закінчення з відзнакою Вищої Нормальної Школи та Сорбонни Жорж Ніва у 1958 р. отримав звання агреже з російської мови. Паралельно до своєї університетської кар’єри в Тулузі, Ліллі, Парижі та Женеві (де він є почесним професором з жовтня 2000 р.) він очолював серію «Славіка» видавництва l’Age d’Homme у Лозанні з моменту його створення у 1967 р. та співпрацював з видавництвом Fayard з 1995 р. Найвідоміші його книги: «Солженіцин» (1980 р.), «Кінець російського міфу» (1983-1988), «Історія російської літератури» (співредактор у видавництві Fayard).

18 квітня (п’ятниця) професор Ніва прочитає відкриту лекцію «Географія, історія та патологія пам’яті» у Французькому культурному центрі.
Адреса: вул. Горького, 104 (метро «Палац Україна»), початок о 16:00.
Додаткова інформація за тел.: 529-4157, 529-2759.
http://ifu.com.ua/?s=7&p=s04

«Географія, історія та патологія пам’яті»
Лекція Жоржа Ніва
У книзі «Місця пам’яті» відомий історик П’єр Нора розповідає про місця, які втілюють пам’ять французької нації, місця як матеріальні та конкретні, так і абстрактні та побудовані в уяві.
В основі книги «Місця російської пам’яті», колективної праці під редакцією Жоржа Ніва, лежить та сама мета: по-новому підійти до історії російської цивілізації, притримуючись послідовності не подій, а пам’яті. В першому томі, присвяченому географії російської пам’яті, автори представили місця, моменти, об’єкти, навколо яких кристалізуються почуття та спогади російської нації. Цей територіальний підхід передбачає розгляд проблеми спільної пам’яті, яка єднає Україну та Росію навколо таких територій як Київ, Одеса або Севастополь. Два наступні томи готуються до друку і будуть присвячені: один – історії пам’яті, а другий – її міфам та хворобам, де поняття «хвороба» використовується не в моральному, а, скоріше, в медичному сенсі.
Це дослідження побудоване на бінарній опозиції між російською та французькою національною пам’яттю. Можлива й інша опозиція, більш часткова, не така давня, актуальність якої не втрачена, це опозиція імперська пам'ять – національна пам'ять всередині колишньої російської імперії.
Про це дослідження розповість нам Жорж Ніва під час своєї лекції, яка відбудеться у ФКЦ 18 квітня.

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна