Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 55

Архів новин 2004 - 2012

 

 

Відійшов у вічність Іван Даниленко

Дата публікації: 23.04.2008, 14:54

Відійшов у вічність Іван Даниленко, істинний українець, друг, колега і побратим, справжній могилянець

Світлої пам’яті Cвітлої Людини
(на вшанування пам’яті Івана Даниленка)

Професори та студенти, вся університетська громада Національного університету «Києво-Могилянська академія» зі скорботою повідомляють, що  17 квітня на 85 році життя відійшов у вічність істинний українець, друг, колега і побратим, справжній могилянець – Іван Даниленко.    

Фактично від часу відродження Києво-Могилянської академії родина Наталі та Івана Даниленків була серед її найщиріших і найактивніших прихильників. Ми особливо глибоко вдячні пану Івану не тільки за розуміння  проблем університету, а й за ту велику роботу, яку він здійснював у Сполучених Штатах Америки, популяризуючи діяльність Могилянки та шукаючи для неї підтримки.

Багато окремих проектів втілено в Академії за ініціативи родини Даниленків та безпосередньої активної участі пана Івана: мистецький конкурс на портрет фундаторки  Академії Галшки Гулевичівни, конкурс студентських робіт з історії України, устаткування спеціальної навчальної аудиторії та водночас Інформаційного центру українських жіночих організацій, впровадження студентських ґрантів,  підтримка видання  енциклопедії «Києво-Могилянська академія в іменах» та проекту «Бакалаврська бібліотека НаУКМА». 

Родина Даниленків часто опікувалася могилянськими професорами та студентами під час їхнього перебування в Америці. Останнім часом багато уваги вони приділяли підтримці малозабезпечених студентів – вже декілька років поспіль вони не тільки власним коштом фінансують обіди для малозабезпечених студентів НаУКМА, а й організували збір коштів для цієї мети серед своїх приятелів і знайомих.

Кожного літа ми зустрічали пана Івана в Києві, в університеті. Традиційно пан Іван навідував Україну у червні. Бував скрізь -  у бібліотеці, навчальних аудиторіях, спілкувався зі студентами, викладачами. Брав участь у наукових та мистецьких заходах, у Конвокації... Всім цікавився і все помічав. Він не був прихильником «швидких успіхів», знав, що вартісні справи роблять не поспіхом, але на століття. Чудово знав історію України, і, здавалось, знав її майбутнє. Його оптимізм  диктувався глибокою любов’ю до рідної землі, до українців.   Його віра в Україну додавала нам снаги у вирішенні проблем і подоланні перешкод.   

Могилянська громада мала за велику честь ушанувати пана Івана найвищою відзнакою НаУКМА медаллю Петра Могили.

Наша довічна шана і довічна подяка Іванові Даниленку - щирій людині,  справжньому патріоту-українцю, нашому побратимові.  Світла пам’ять. Рідна земля та Києво-Могилянська академія сумують...

Від громади «Національного університету «Києво-Могилянська академія» та   Міжнародного благодійного фонду  відродження Києво-Могилянської академії


Сергій Квіт,
Президент НаУКМА
В’ячеслав Брюховецький,
Президент МБФ відродження КМА

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна