1

Поварня та Трапезна з церквою Святого Духа після реставрації. 2008 рік.

2

Поварня (Галшчин дім). Південна сторона. 2015 рік.

3

 Інтер'єр другого поверху Трапезної. 2015 рік.

4

Фрагмент північного порталу Богоявленського собору. Віднайдений у 2010 р.

5

З колекції музею: глек, горщик, праска, водолій. Кін. XIX- поч. ХХ ст.

6

Цегла з колекції музею.

7

Сторінка з альбому випускників Київської духовної академії. 1903 рік.

1

Частина експозиції "Києво-Могилянська академія: чотири століття історії"

1

Частина експозиції "Києво-Могилянська академія: чотири століття історії"

1

Частина експозиції "Києво-Могилянська академія: чотири століття історії"

1

Частина експозиції "Києво-Могилянська академія: чотири століття історії"

v musei

Виставка «Навколо одного образу. Портрет Хелени Потоцької з Радзивіллів авторства Мойсея Лейбовського»

14 лютого - 30 березня 2019 року у Музеї НаУКМА проходитиме виставка «Навколо одного образу. Портрет Хелени Потоцької з Радзивіллів авторства Мойсея Лейбовського». Виставка розповідає про життя та діяльність двох осіб: героїню портрету Хелену (Гелену) Потоцьку, і про життя та творчість малознаного в Україні польсько-литовського художника Мойсея Лейбовського (1878-1942/43).

 

Головний об'єкт виставки – портрет Хелени (Гелени) Потоцької, який належить до фондової колекції Вінницького обласного художнього музею та який став предметом масштабних досліджень кандидата історичних наук Оксани Лобко, авторки та кураторки виставкового проекту.

 

Протягом 2015-2017 рр. Національним науково-дослідним реставраційним центром України у м. Київ було проведено реставрацію портрету (реставратор Ольга Бондар). Після цього картина була вперше представлена громадськості 8 листопада 2018 року в Вінниці. Протягом 20-30-х років ХХ ст. полотно на картині зазнало чималих ушкоджень. З того часу картину не було практично експоновано. У 1935 році у зв’язку із закриттям Шепетівського окружного музею у Славуті картина, разом із збіркою, була передана на постійне зберігання до Вінницького краєзнавчого музею, де знаходилась у запасниках музею до 1987 року – часу створення окремого художнього музею у Вінниці.

 

Матеріали для виставки було зібрано з 25 архівних установ та приватних колекцій. Представлено фотографії та фото документальних матеріалів з приватного родинного архіву Потоцьких, Головного архіву давніх актів у Варшаві, Державного архіву у Любліні, Музею-замку у Ланьцуті, Єврейського історичного інституту у Варшаві, Окружного музею у Жешуві, Регіонального музею у Ченстохові, Національного музею Литви, Литовського художнього музею, Литовського художнього фонду, Державного єврейського музею Віленського Гаону та ін. Долучились до проекту знані польські науковці (Jerzy Malinowski, Urszula Makowska) та литовські мистецтвознавці (Laima Laučkaitė-Surgailienė, Jolanta Širkaitė, Vilma Grad, Reda Griskaite), які надавали консультації стосовно художника Лейбовського та періоду його творчості у Вільно.

 

Довідково:

Хелена (Гелена) уроджена княжна Радзивілл (1874-1958) походить із знаної польської родини Радзивіллів (Берлінська гілка родини). Народилась 1874 року у Берліні й була молодшою дочкою князя Антонія Вільгельма Раздивілла, ХIV несвіжського ордината, та французької аристократки Марії Доротеї (Дороти) Ельжбети з дому маркізів де Кастеллан. У 1892 році Хелена вийшла заміж за польського аристократа Юзефа Миколая Потоцького (1862-1922), власника чималих маєтків на Волині з центральною садибою та палацом в смт. Антонінах (Красилівський район Хмельницької області). Померла 1956 року у Мадриді, похована у містечку Монтрезор (Франція).

 

Мойсей (Мойша) Лейбовський (1876-1942/43, загинув у застінках гетто) – один із відомих художників Вільна (сучасний Вільнюс, Литва) єврейського походження, чия діяльність припадає на кінець ХІХ та першу половину ХХ століття. У своїй творчості автор відображає природу, життя та звичаї жителів єврейських кварталів великих та малих містечок. Очолював Віленське товариство єврейських художників-пластиків до Другої світової війни. Мойша Лейбовський був відомим портретистом, чимало його робіт зберігається у музеях Польщі та Литви, приватних колекціях. Майстерно володів і графічними техніками живопису. Захоплений художник відкривав для культурно-мистецького загалу Європи яскравий і барвистий світ вулиць та красу оригінальних споруд старих міст, передаючи його вишуканими й експресивними засобами малярства.

 

Оксана Лобко (м. Київ) – історик, кандидат наук. Закінчила Національний Університет “Києво-Могилянська академія” (НаУКМА), де у 2008 році захистила дисертацію на тему: “Поміщицькі маєтки Правобережжя в умовах соціально-економічної трансформації 1830-1917 років (за матеріалами володінь графів Потоцьких)”. Наукові інтереси: Іконографія польської шляхти Поділля та Волині, родові мистецькі зібрання, родові архіви; історичне краєзнавство. Головна тема: історія родин Потоцьких (гербів Пилява та Любич) та споріднених з ними родів (кінець ХVIII-XXI ст.). Куратор виставкових проектів: «Дерево життя українського роду» (аутлет-містечко «Мануфактура», виставка старожитностей з музею української спадщини Віктора Ющенка, протягом 2014-2017 рр.), «Навколо одного образу» (листопад 2018 у м. Вінниці, грудень-січень 2019 у м. Шепетівка). Автор наукових статей, проведених атрибуцій та уточнень до живописних полотен у музеях України, Білорусі, Росії, Польщі, Франції, Італії.

 

Виставка відкривається з нагоди 145-ї річниці від дня народження Хелени Потоцької. Презентація-відкриття відбудеться 14 лютого о 16:30. Вхід вільний. Подія у Facebook  

Адреса: вул. Сковороди, 2, вхід у день відкриття через браму з вул. Сковороди, у всі інші дні вхід на виставку через перший корпус НаУКМА, тел: (044) 425 35 53; вн. тел.: 151. Музей НаУКМА працює з 10 до 18 окрім вихідних.

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна