1

Поварня та Трапезна з церквою Святого Духа після реставрації. 2008 рік.

2

Поварня (Галшчин дім). Південна сторона. 2015 рік.

3

 Інтер'єр другого поверху Трапезної. 2015 рік.

4

Фрагмент північного порталу Богоявленського собору. Віднайдений у 2010 р.

5

З колекції музею: глек, горщик, праска, водолій. Кін. XIX- поч. ХХ ст.

6

Цегла з колекції музею.

7

Сторінка з альбому випускників Київської духовної академії. 1903 рік.

1

Частина експозиції "Києво-Могилянська академія: чотири століття історії"

1

Частина експозиції "Києво-Могилянська академія: чотири століття історії"

1

Частина експозиції "Києво-Могилянська академія: чотири століття історії"

1

Частина експозиції "Києво-Могилянська академія: чотири століття історії"

v musei

Виставка до 100-річчя від дня народження Омеляна Пріцака

До 100-річчя від дня народження видатного вченого ХХ століття Омеляна Пріцака, у Музеї проходить виставка матеріалів з особової колекції вченого, яка зберігаєтеся у Науковій бібліотеці НаУКМА.

 

Омелян Йосипович Пріцак (07.04.1919, с. Лука Самбірського повіту на Львівщині – 29.05.2006, Бостон, Массачусетс, США) – філолог, сходознавець, історик, іноземний член НАН України, член Наукового товариства імені Шевченка, Української вільної академії наук, Міжнародної асоціації україністів, почесний доктор університетів та член академій наук різних країн. Навчався у Львівському, Берлінському і Геттінгенському університетах. Він став ініціатором, засновником, співзасновником і першим керівником міжнародних та українських наукових інституцій, які діють понині.

  

Вчений ініціював та започаткував масштабний видавничий проект «Гарвардська бібліотека давнього українського письменства», що включає опублікування оригінальних творів, створених на території Русі-України в XI—XVIII століттях. Омелян Пріцак – автор багатотомного дослідження «Походження Русі», а також близько 1000 наукових праць (монографії, статті, рецензії, підручники) з філології, лінгвістики, сходознавства, всесвітньої історії, історії України.

 

Науково-мистецька спадщина О. Пріцака надійшла до НаУКМА у 2007 році завдяки сприянню Києво-Могилянської Фундації в Америці. На основі колекції створено Меморіальний кабінет-бібліотеку Омеляна Пріцака (вул. Волоська, 8/5, корпус, 4). Науково-мистецька колекція вченого включає бібліотечний фонд (близько 20 000 томів наукової літератури, рідкісних стародруків, енциклопедичних видань, художніх творів та періодики), особовий архів та мистецько-меморіальну збірку.

 

На виставці представлені рукописи наукових праць, особисті документи, листи та фотографії О. Пріцака, які висвітлюють життєвий і науковий шлях вченого, його тривалі наукові і особисті контакти з видатними діячами української та світової історії, науки і культури. З мистецької колекції О. Пріцака експонуються картини художника і графіка Любослава Гуцалюка (1923, Львів – 2003, Нью-Йорк), графіка, карикатуриста, видавця Едварда Козака (1902, с. Гірне на Львівщині – 1992, Детройт), художника Михайла Бароянца (1925, м. Кропоткін Краснодарського краю, РФ – 2006, Київ).

 

Виставка триватиме з 7 квітня до 31 травня 2019 року у Музеї НаУКМА, 2 поверх, щодня окрім вихідних. Вхід вільний. Подія у Facebook

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна