1

Поварня та Трапезна з церквою Святого Духа після реставрації. 2008 рік.

2

Поварня (Галшчин дім). Південна сторона. 2015 рік.

3

 Інтер'єр другого поверху Трапезної. 2015 рік.

4

Фрагмент північного порталу Богоявленського собору. Віднайдений у 2010 р.

5

З колекції музею: глек, горщик, праска, водолій. Кін. XIX- поч. ХХ ст.

6

Цегла з колекції музею.

7

Сторінка з альбому випускників Київської духовної академії. 1903 рік.

1

Частина експозиції "Києво-Могилянська академія: чотири століття історії"

1

Частина експозиції "Києво-Могилянська академія: чотири століття історії"

1

Частина експозиції "Києво-Могилянська академія: чотири століття історії"

1

Частина експозиції "Києво-Могилянська академія: чотири століття історії"

v musei

Aрт-конкурс «Полуниці для Могилянки»

До 30-річчя відродження Києво-Могилянської академії Музей НаУКМА оголошує конкурс уявного зображення героїні містичної історії, яку ми знаємо від головного ініціатора та організатора відродження Києво-Могилянської академії В’ячеслава Брюховецького. 

Всі могилянці знають ім’я Галшки Гулевичівни. Вона увійшла в українську історію як одна з перших фундаторів і меценатів Київської братської школи та Київського Братського Богоявленського монастиря. І школа, і монастир постали у Києві на Подолі, на садибі, яку вона подарувала Київському братству 15 жовтня 1615 року. Від цієї події веде історію й сучасна Могилянка. 

 

У перший рік роботи щойно організованого Університету «Києво-Могилянська академія» теж стався небуденний епізод допомоги від жінки. Навесні 1992 року, після напруженої підготовки, було оголошено про перший прийом студентів, але заяв до університету не надходило. Так тривало кілька днів. Команда Брюховецького і він сам переживали через те, що тяжка і натхненна праця з організації університету нікому не була потрібна. І тоді до В’ячеслава Брюховецького прийшла бабуся, яка вже залишилась самотньою, й запитала, чи разом з Академією відродиться церква, до якої вона дитиною ходила з матір’ю (мова про Благовіщенську церкву, що у Староакадемічному корпусі). Ректор схвально пообіцяв. Бабуся побажала Божої допомоги і сказала, що сама може лише подарувати кошик полуниць зі свого саду, аби підживити команду відроджувачів Академії. «Зі сльозами на очах ми з'їли ті полуниці. І прийшов перший абітурієнт...» — пригадує В’ячеслав Степанович. Цю історію можна почути з перших вуст у відео.

 

По смерті Галшки Гулевичівни не залишилося її портрету. Втім вже наші сучасники заповнили цю прогалину своїми численними живописними версіями образу Галшки. Деякі з них розміщені в приміщеннях Академії, а деякі також можна переглянути у Віртуальному музеї КМА

 

З нагоди ювілею ми запрошуємо усіх, хто малює і творить, спробувати також зобразити жінку з полуницями, чия добра магія стала частиною історії відродження через 175 років після закриття давньої Києво-Могилянської академії. Твори також можуть відображати сюжет зустрічі або й просто символічний натюрморт.

 

Основні умови:

1. Допускаються роботи, виконані у різних мистецьких техніках.

2. Участь можуть взяти усі охочі. Один учасник може подати необмежену кількість робіт.

3. Допускаються роботи у співавторстві.

4. Учасники погоджуються, що їх роботи поширюються за умовами ліцензії Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 (вільне поширення, використання, в т.ч. для комерційних цілей).

5. Роботи можна надсилати з 1.10. 2022 до 15.10.2022 включно на адресу Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. .

6. Найкращу роботу визначить журі (ще формується).

7. Переможець отримає набір книг про історію Академії та про В. Брюховецького, сувеніри з логотипом КМА, а також індивідуальну екскурсію Музеєм НаУКМА.

8. Найкращі роботи будуть надруковані у вигляді листівок та опубліковані на сторінках Музею у соцмережах.

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна