1

Поварня та Трапезна з церквою Святого Духа після реставрації. 2008 рік.

2

Поварня (Галшчин дім). Південна сторона. 2015 рік.

3

 Інтер'єр другого поверху Трапезної. 2015 рік.

4

Фрагмент північного порталу Богоявленського собору. Віднайдений у 2010 р.

5

З колекції музею: глек, горщик, праска, водолій. Кін. XIX- поч. ХХ ст.

6

Цегла з колекції музею.

7

Сторінка з альбому випускників Київської духовної академії. 1903 рік.

1

Частина експозиції "Києво-Могилянська академія: чотири століття історії"

1

Частина експозиції "Києво-Могилянська академія: чотири століття історії"

1

Частина експозиції "Києво-Могилянська академія: чотири століття історії"

1

Частина експозиції "Києво-Могилянська академія: чотири століття історії"

v musei

Музей НаУКМА взяв участь у столичній виставці

 З 25 травня до 30 червня в Києві тривала виставка "БРАТСТВО. БОГОЯВЛЕННЯ. СОБОР". Музей НаУКМА виступив партнером виставки та надав одинадцять експонатів.

 

Напередодні Дня Києва у Національній академії мистецтв України було відкрито виставку "БРАТСТВО. БОГОЯВЛЕННЯ. СОБОР", присвячену історії Богоявленського собору Києво-Братського монастиря від заснування до сьогодення. Організатори виставки - Департамент охорони культурної спадщини КМДА, Комунального закладу "Центр консервації предметів археології" у партнерстві з 12 інституціями Києва у сферах освіти, культури, науки.

 

Виставка познайомила відвідувачів з історією спорудження, перебудов, відновлення після пожеж, нищення радянською владою, дослідження пам'ятки в наш час. Могилянці знають, що Богоявленський собор був побудований у 1690-1693 роках за підтримки випускника Києво-Могилянської академії, гетьмана Івана Мазепи. Богоявленський собор був зразком патронального храмового будівництва, витвором архітектурного мистецтва доби козацького бароко, а разом зі зведеною у середині ХVIII століття дзвіницею монастиря – архітектурною домінантою Подолу. У 1936 році святиня була знищена радянською владою як будівля, що немає історичної значущості. Окрім цього, виставка мала на меті показати повторюваність жахливих злочинів росіян проти духовної спадщини й культури України, тому на виставці були також представлені артефакти зі знищених храмів під час повномасштабного російського вторгнення.

bogoyavlennya vystavka

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна