Звернення профкому НаУКМА від 11-11-2021

ШАНОВНІ МОГИЛЯНЦІ!

 

У зв’язку із зростанням морально-психологічної напруги в НаУКМА, викликаної юридично небездоганними розпоряженнями в. о. президента О. В. Гуменної № 15 від 04.11.2021 і № 16 від 10.11.2021, що загрожують відстороненням від роботи невакцинованих викладачів та співробітників, Профспілковий комітет НаУКМА  звертається до всіх без винятку співробітників і науково-педагогічних працівників університету.

 

Як відомо, Міністерство охорони здоров’я України наказом від 04.10.2021 № 2153 затвердило Перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов'язковим профілактичним щепленням проти гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, на період дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України.   Серед інших, у переліку зазначені й працівники закладів вищої освіти. Цей наказ набув чинності 8 листопада 2021 року.

 

Разом з тим, статтею 43 Конституції України передбачено, що кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується. Це право забезпечується обов'язком держави створювати громадянам умови для повного його здійснення. Саме тому відсторонення невакцинованих проти гострої респіраторної хвороби COVID-19 працівників освіти від роботи без збереження заробітної плати є порушенням права на працю та оплату праці!

 

Відповідно до статті 2-1 Кодексу законів про працю України будь-яка дискримінація у сфері праці, пряме або непряме обмеження прав працівників не допускається.

 

Частиною шостою статті 12 Закону України "Про захист населення від інфекційних хвороб" також передбачено, що повнолітнім дієздатним громадянам профілактичні щеплення проводяться за їх згодою після надання об'єктивної інформації про щеплення, наслідки відмови від них та можливі поствакцинальні ускладнення. Натомість ми отримуємо лише тиск, примус до вакцинації та погрози бути відстороненими від роботи без збереження зарплати, без оплати лікарняних… Така примусова вакцинація лише підсилює настрої проти щеплень і дає величезне підгрунтя для сумнівів, застережень, роздумів і т.п.

 

Дуже шкода, що зазначені вище розпорядження в.о. президента НаУКМА О. В. Гуменної ігнорують норми трудового законодавства і положення чинного Колективного договору НаУКМА від 26.01.2021,   не враховують занепокоєння можливим відстороненням працівників, висловленого учасниками зборів трудового колективу від 03.11.2021, і не узгоджені з профспілковим комітетом НаУКМА. Дивує і те, що розпорядження № 16 від 10.11.2021 суперечить ухвалі Вченої ради НаУКМА від 08.11.2021 та домовленостям щодо дотримання колегіальності управлінських рішень, висловленим під час її засідання.   Висловлюємо також занепокоєння щодо продемонстрованих   в. о. президентом НаУКМА О. В. Гуменною нехтуванням думки профспілки та Вченої ради НаУКМА, неготовністю до конструктивного діалогу та чітких, відповідальних дій у кризових ситуаціях.

 

Звертаємо увагу, що Всеукраїнська Профспілка працівників освіти і науки у своєму листі від 12.10.2021 № 02-8/677  наголошує на відсутності правових підстав для примусу працівників вакцинуватися від коронавірусної хвороби СОVID-19 чи відсторонювати їх від роботи без збереження заробітної плати у разі небажання пройти щеплення. Крім того, уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова не підтримала проєкт «Про затвердження Переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов'язковим профілактичним щепленням» та зазначила про те, що введення обов’язкової вакцинації для окремих професій є проявом соціального тиску на працівників цих професій (джерело: kievvlast.com.ua)

 

Інформуємо спільноту, що Профспілка освітян м. Києва вже звернулася з вимогою до Кабінету Міністрів України, Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства освіти і науки України не допустити порушення прав невакцинованих працівників закладів освіти та закликала Міністерство охорони здоров’я скасувати наказ № 2153 від 04.10.2021 року!  

 

Зважаючи на зазначене, Профспілковий комітет НаУКМА закликає в. о. президента НаУКМА Гуменну О.В. до утримання від неправових і незаконних рішень та дій, обрання шляху конструктивного діалогу з членами трудового колективу, органами колегіального управління університетом і профспілковим комітетом.

 

ПРОФКОМ НаУКМА

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна