«Пінзель: золото і дерево» у проекті випускників

28 листопада, 18.30- 20.00, Галерея мистецтв ім. О.Замостян НаУКМА

 

У рамках культурологічного проекту Академії та Асоціації випускників КМА запрошуємо могилянську спільноту - студентів, викладачів, співробітників та випускників на другу лекцію мистецтвознавця Діани Клочко

«Пінзель: золото і дерево»


За кілька років про таємничого «майстра Пінзеля» заговорили не лише в Україні, але й у Франції: поліхромні дерев`яні скульптури середини ХVIIІ ст. вражають експресією болю і руху. Однак ті ж його твори, на яких втрачена поліхромія і які найбільше постраждали в часи антирелігійної кампанії 50х років ХХ ст., сьогодні ніби-то й не помічаються ані музейниками, ані кураторами. Хоча ніхто не сумнівається, що це – також твори Пінзеля, їх проблематику не наважуються зробити публічно обговорюваною. Оскільки цим роботам потрібен інший контекст: не парадний, а катастрофічний, не «золотосяйний», а деструктивний, не в контексті історії мистецтва (української, польської, європейської), а в контексті знищення в Україні творів сакрального мистецтва.

Лекція буде присвячена порівнянню «золотих», «білих» і «обдертих» образів Пінзеля:– що ж впливає сильніше? Де більше «градус екзальтованості»?

 

Організаційний внесок – 20 грн (чаювання).

Кількість місць обмежена.

Реєстрація на подію - до 27 листопада, 16:00, але може бути припинена раніше у разі заповнення існуючих місць.

 

У наступних лекціях Ви зможете почути про таке:

«Два Самсони: Львів, Київ і європейська традиція»

«Києво-Могилянська академія. Староакадемічний корпус, який став зразком для найкращих архітектурних споруд Подолу XVIII ст.»

 Слідкуйте за оголошеннями!

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна