Відозва НаУКМА

На підтримку євроінтеграції України 

 

Академічна спільнота Національного університету «Києво-Могилянська Академія» висловлює глибоку стурбованість рішенням Уряду України призупинити, а фактично – зірвати процес підготовки до підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським союзом.

 

На нашу думку, цей несподіваний і непродуманий крок суперечить законодавчо закріпленій, чинній стратегії розвитку нашої країни, зокрема Конституції України та Закону України «Про засади внутрішньої і зовнішньої політики», який визнав «забезпечення інтеграції України в європейський політичний, економічний, правовий простір з метою набуття членства в Європейському Союзі» одним із пріоритетів зовнішньої політики України та її національної безпеки. Сьогоденні резони окремих можновладців не можуть виправдати відхилення від стратегічного і геополітичного курсу, обраного цілою країною та її громадянами.

 

Зупинення політики європейської інтеграції суперечить і волі більшості українців, які пов’язують своє майбутнє з демократією, верховенством права, правами людини, економічною ефективністю та процвітанням, соціальною захищеністю та всіма іншими фундаментальними гуманістичними цінностями, сповідуваними європейською спільнотою вільних народів. Короткозорі та сумнівні з точки зору економіки виправдовування та посилання на відверто недружні дії Росії як торгівельного і геополітичного партнера України не можуть бути причиною переривання процесу підготовки до укладання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Професійний уряд мусив такі складнощі своєчасно завбачити й замортизувати.

 

І у минулі віки, і у відродженому сьогоденні Києво-Могилянська академія була і є органічною частиною європейської цивілізації, завжди утверджувала загальнолюдські ідеали свободи і демократії, плекала в молоді почуття особистої і національної гідності, моральної відповідальності й громадянського сумління. Відтак ми стривожені тим, аби століттями омріяний суверенний розвиток незалежної України у рівноправному колі європейських народів не був підмінений васальним скнінням у складі новітньої імперії.

 

Ми вимагаємо від президента України В.Ф.Януковича вивести ситуацію з глухого кута міжнародного конфузу і підписати Угоду про асоціацію з Європейським союзом на Вільнюському саміті 28 листопада 2013 р. Як сам президент України не раз наголошував, це відповідає національним інтересам України. Ще не пізно це зробити, ще є така можливість. Усі свідомі громадяни України сьогодні у конституційний спосіб заявляють про свій геополітичний вибір і тим самим сприяють підписанню Угоди про асоціацію.

Ми також з усією рішучістю наголошуємо, що разом з усіма громадянами вільної України готові обстоювати цей свій вибір відповідно до своїх конституційних прав і громадянського сумління.

 

С.М.Квіт, В.С.Брюховецький, В.П.Моренець, В.М.Ожоган, Л.І.Дяченко, А.А.Мелешевич, М.Л.Ткачук, С.М.Оксамитна, М.М.Глибовець, О.В.Гуменна, І.Г.Вишенська, Т.О.Ярошенко, Н.Р.Шумкова, Л.Ю.Човнюк.

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна