Інавгураційна лекція почесного доктора НаУКМА Йоханана Петровського-Штерна "Українці і євреї: простір взаємодії"

20 січня, 11:00, Актова зала першого корпусу НаУКМА (ауд. 217)


Йоханан Петровський-Штерн

Літературознавець і історик.

Народився 1962 р. у Києві.

Закінчив факультет романо-германської філології Київського державного університету імені Тараса Шевченка.

Вперше опублікувався в 1983 р. у газеті «Літературна Україна».

Після закінчення університету й захисту кандидатської дисертації 1988 р. у Московському державному університеті імені М. В. Ломоносова викладав на кафедрі іспанської філології і зарубіжної літератури КДУ.

У цей час перекладав Борхеса, Кортасара, Леонардо Шашу, Ортеґу-і-Ґассета, Честертона (під псевдонімом І. М. Петровський). Його коментовані переклади Честертона й Борхеса російською передруковуються до цього часу.

На початку української незалежності став активно займатися єврейськими студіями (юдаїкою).

У середині 1990-х переїхав до США, де 2001 р. у Брандайському університеті захистив докторську дисертацію, присвячену становищу євреїв у російській армії за часів царату (1827–1917).

Викладав в Університеті Тафтса, з 2003 р. – у Північно-Західному університеті (Northwestern University), штат Іллінойс, де працює постійним професором історичного факультету.

Донедавна очолював тамтешній Центр єврейських студій. Викладає курси з історії європейської цивілізації, ранньомодерної і модерної історії євреїв, єврейського містицизму і Кабали, слов’яно-єврейської літератури, а також історії та культури України.

Викладав у Франції, Канаді, Ізраїлі, Польщі, Росії та Україні. До останньої як запрошений викладач приїжджав двічі із середини 1990-х (обидва рази в НаУКМА).

Автор численних публікацій, на його рахунку більше 50 статей у рецензованих журналах і чотири монографії, що виходили в престижних академічних видавництвах, серед них: «Євреї в російській армії, 1827–1917: зрекрутовані в модерність» (Кембридж, 2008), «Антиімперський вибір: творення українського єврея» (Єль, 2008), «Єврейське питання Леніну» (Єль, 2010) та «Золота доба штетлу» (Прінстон, 2014). Наприкінці 2013 р. вийшов редагований разом з Е. Полонскі 600-сторінковий том щорічника «Полін», присвячений взаєминам українців та євреїв.

На цей час готується до друку спільна з П. Р. Маґочі наукова-популярна книга «Українці і євреї на українських землях: тисячоліття взаємин».

Й. Петровський-Штерн є членом редакційної ради щорічника «Judaica Ukrainica», який видається в НаУКМА.

 

Фото Естель Уре (EstelIe Ure) 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна