«Як це було у Мюнхені…»:виставка документів та видань УТГІ

До 15 лютого 2014 р. у читальній залі Дослідницької бібліотеки НаУКМА (Староакадемічний корпус) триватиме виставка документів та видань Українського Науково-Технічного Інституту (Мюнхен, Німеччина).

 

В цьому освітньо-науковому закладі, що бере свої початки від Української господарської академії (Подебради, Чехословацька республіка), українські емігранти могли здобути вищу освіту або фах. Інститут функціонував протягом 1932-2009 рр., при цьому до 1945 року – у Подебрадах, з 1945 року – у Мюнхені.

До початку 1950-х років на агрономічно-лісовому, економічному, інженерному, ветеринарному та фармацевтичному факультетах інституту денно або заочно навчалися, отримали дипломи фахівців та захистили дисертації тисячі молодих людей з усієї України, а також з інших держав.

З початку 1960-х рр. діяльність Інституту була зосереджена на організації наукових конференцій, короткотермінових курсів лекцій та видавничій діяльності.

 

Архів, що охоплює період діяльності УТГІ на території Німеччини після Другої світової війни і до ліквідації інституту, був переданий до Наукової бібліотеки НаУКМА керівництвом інституту на основі Угоди про співробітництво між двома установами, укладеної 21 червня 2007 року і підписаної директором УТГІ Григорієм Комаринським та президентом НаУКМА В’ячеславом Брюховецьким.

Відповідно до цієї Угоди «Український Технічно-Господарський Інституту у м. Мюнхен (Німеччина) передає в дар до НаУКМА на довічне зберігання власний архів та видання».

1-го жовтня 2007 р. архів та друковані матеріали УТГІ були привезені з Мюнхену до НаУКМА. Разом з архівними документами було передано 344 примірників (141 назв) книжкових видань та періодики, значна частина яких була видана інститутом. Документи на виставці дають змогу ознайомитися з діяльністю УТГІ у післявоєнний період та внеском інституту у підготовку національних інтелектуальних кадрів.

 

Архівний фонд Українського Технічно-Господарського Інституту після його науково-технічного опрацювання і створення описів (Фонд № 11) є відкритим для дослідників, студентів і всіх користувачів наукової бібліотеки НаУКМА.

Відтепер дослідники історії української еміграції, освіти та науки мають можливість вивчати ще одну сторінку нашої історії та культури через призму осмислення наукового доробку та освітньої праці одного з зарубіжних українських науково-освітніх центрів, а також відкривати сучасникам імена, долі і здобутки представників української інтелектуальної еліти другої половини ХХ-го століття.

 

Детальніше про колекцію

Ярошенко Т.О. До історії одного архіву : фонди Українського технічно-господарського інституту в Мюнхені -- відтепер у Могилянській книгозбірні / Тетяна Ярошенко. // Вісник Книжкової палати. - 2011. - № 1. - С. 25-28.

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна