Могилянці зустрілися з Михаїлом Саакашвілі

26 лютого в Могилянці відбулася зустріч екс-президента Грузії Михаїла Саакашвілі з могилянською спільнотою.

 

Пан Саакашвілі розпочав свій виступ словами привітання та подяки: «Від того, що відбулося і відбувається зараз в Україні просто перехоплює подих. Це грандіозна подія в світовій історії, тому що російський проект імперії згорів у вогні Майдану. Останніми роками не було іншої думки окрім тієї, що Радянський Союз повертається. Я заздрю, що ви навчаєтесь у Києво-Могилянській академії, за Радянського Союзу такого університету бути не могло. Саме тут формується українська самосвідомість уже в пострадянській незалежній Україні».

 

На думку екс-президента Грузії, боротьба України за своє майбутнє є унікальною для світу: «Мусульмани, наприклад, підривають себе, демонструючи сміливість, але це не наша модель. В Європі все організовано, але немає сміливості. Ви показали високий рівень організованості, а також і величезну сміливість. Саме цим Україна настільки унікальна». Михайло Саакашвілі також зауважив, що сьогоднішні зміни цінні тим, що «відбулася революція, за яку ви нікому нічого не винні».

 

Екс-президент Грузії декілька разів наголосив на тому, що Україні зараз необхідні швидкі зміни. Він пов’язав це із проблемою сепаратизму та сучасними соціальними умовами: «Якщо робити швидкі реформи, то можна уникнути розколу. Потрібно формувати уряд, щоб люди побачили різницю між європейським суспільством і путінською колонією. Зараз не потрібно ні в чому поступатись. Потібно, щоб люди відчули, що вони живуть в іншій країні». Для подолання корупції екс-президент Грузії порадив боротися з нею одночасно на усіх рівнях владної вертикалі: «Мені особисто довелося сказати своїм товаришам, що ми пересаджаємо всіх, хто братиме чи даватиме хабарі. Ми позбавились від людей, котрі не хотіли відмовлятись від хабарів. Якщо міністр бере хабар, то й інші беруть, або всі прогнилі, або всі чисті».

 

Закінчуючи зустріч, Михаїл Саакашвілі сказав: «Без України не може бути справжньої Європи, доля якої вирішується в Києві. Народ України повинен зараз здивувати світ тим, що буде не «як завжди», а краще. Тоді і Європа зміниться, і ви змінитесь, і ми змінимось, і Росія також зміниться».

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна