Заява НаУКМА щодо подій в Криму та заклик до російської та світової академічної спільноти

У зв`язку з введенням російських військ на територію України

 

1 березня 2014 року на територію України з порушенням усіх норм міжнародного права були введені військові частини Російської Федерації. Російські війська силою захоплюють українські військові та державні об`єкти, провокують громадське протистояння у різних регіонах України та намагаються підштовхнути український народ до розв`язання війни. Ми вважаємо такі дії зазіханням на цілісність та суверенітет незалежної держави та спробою силового захоплення української території.

 

Ми переконані, що не існує жодних підстав для таких дій і вважаємо їх неприпустимими. Російськомовні громадяни України не зазнають жодних утисків за етнічною чи мовною ознаками, їхні права і свободи не порушуються, вони не потребують підтримки або захисту інших держав. Ні російський, ні український народ не потребують війни для добросусідського взаємовигідного існування.

 

Ми вимагаємо від Росії повного виведення військ і подальшого невтручання у внутрішні справи суверенної України.

 

Ми переконані, що новостворений уряд України зможе і надалі забезпечувати конституційні справа і свободи своїх громадян; гарантувати безпеку українських військових, які стоять на захисті своєї держави, щоб жодне життя більше не було втрачено. Весь український народ сьогодні бореться за свободу і гідність у своїй державі.

 

Ми закликаємо наших російських колег, вчених та університетські спільноти не залишатися байдужими, не допускати дезінформації про події в Криму та Україні, висловити свою громадянську позицію і донести її до керівництва РФ, підтримати український народ.

 

Ми закликаємо міжнародну академічну спільноту, вчених всього світу висловити свою думку і приєнатися до мирного врегулювання ситуації.

 

Ми звертаємося до усіх міжнародних організацій із закликом завадити загарбницьким діям і не допустити розгортання повномасштабного військового конфлікту.

 

В ці дні Україна, кожен її громадянин, відстоює не лише свою незалежність, а й засади свободи і демократії у всій Європі.

Ми маємо відстояти їх разом!

 

Слава Україні!

© 2012-2023 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна