Показ першого українського фільму-біографії Тараса Шевченка

26 березня, о 15:00, Зал засідань музею НаУКМА (Галшчин Дім)

 

Мала Академія Наук України за підтримки Національного університету "Києво-Могилянська Академія" та Bionic University організують показ першого українського фільму-біографії про життя Тараса Шевченка.

Стрічку, яку було знято у 1925 році, «наживо» озвучить фольклорний гурт «ГуляйГород».

Унікальний проект, створений спільними зусиллями гурту «ГуляйГород» та продюсера Євгена Степаненка, за підтримки Національного центру Олександра Довженка, Національного музею Тараса Шевченка, Центру фольклору та етнографії інституту філології КНУ імені Тараса Шевченка.

На момент створення фільм був однією з найвитратніших постановок: уперше для підготовки до зйомок було залучено спеціалістів із історії, етнографії, літературознавства. Сценографію стрічки створив видатний художник-модерніст академік Василь Кричевський, консультантом проекту виступив професор Сергій Єфремов.

Фільм, що складається з багатьох новел та ілюструє життя Шевченка - юнака, солдата, поета, з успіхом ішов в Україні та за кордоном і став найуспішнішим кінопроектом 1926 року. Роль Тараса Шевченка у фільмі виконав Амвросій Бучма. Одну із ролей зіграла молода Наталя Ужвій.

 

Стрічка озвучується «наживо» гуртом «ГуляйГород» – унікальним колективом, який займається дослідженням і виконанням автентичного українського фольклору. Ансамбль ставиться до фольклору як до розвиненої самобутньої культури, через це не допускає жодних обробок, чи «покращень» першоджерела для досягнення зовнішніх сценічних ефектів.

Для озвучення фільму «Тарас Шевченко» відібрано автентичні українські пісні та псальми з батьківщини Кобзаря, багато з яких буде виконано вперше перед глядачами.

 

Запрошені взяти участь у заході:

- проф.Володимир Моренець, в.о. президента, віце-президент з науково-навчальних студій НаУКМА, доктор філологічних наук

- Микола Жулинський, академік НАН України, директор Інституту літератури ім. Т. Шевченка

- проф.Володимир Панченко, керівник центру дослідження сучасної літератури НаУКМА

- Юрій Пероганич, засновник ГО «Вікімедіа Україна», інінціатор веб-порталу творчих талановитих ініціативних берегинь «Жінка–УКРАЇНКА»

- Сергій Гальченко, літературознавець, канд. філол. наук, заслужений працівник культури України

- проф. Дмитро Степовик, професор історії мистецтва Київської Духовної Академії, професор історії культури Українського вільного університету в Мюнхені

- Леонід Каденюк, перший космонавт незалежної України, Герой України

- Василь Хмельницький, народний депутат України

а також професори та студенти НаУКМА, тренери та студенти BIONIC University, а також запрошені по лінії ПЛАСТу, дискусійного клубу КОЛО, WIKIMedia та ін.

 

Захід присвячений презентації освітнього інтернет-порталу «Тарас Шевченко» (kobzar.ua)

Для сайту відцифровано 20 000 сторінок рукописів та 335 картин Кобзаря, зібрано 380 відео та аудіо записів, створено 3D-тури музеями та багато іншого.

Участь у проекті взяли понад тисячу людей.

© 2012-2023 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна