Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 55

Архів новин 2004 - 2012

 

 

17 липня

Дата публікації: 16.07.2008, 19:09

внутрішній конкурсний відбір у Національному університеті «Києво-Могилянська академія»

Вступна кампанія 2008
Унікальна система набору студентів НаУКМА —  16 років досвіду:
чесність, прозорість, оперативність

Внутрішній конкурсний відбір у НаУКМА в 2008 році  здійснюється відповідно до правил прийому до НаУКМА, розроблених на основі  Закону України «Про вищу oсвітy»,  «Умов прийому до вищих навчальних закладаів України», затверджених  Міністерством освіти і науки України (наказ МОН № 1172 від 25.12.2007 р.) та Статуту НаУКМА.  Відбір здійснюється з урахуванням кiлькостi балiв, зазначених у сертифiкатах Українського центру оцiнювання якостi освiти (УЦОЯО) та оцiнки внутрішніх конкурсних завдань НаУКМА.  
Запрошуємо представників зацікавлених ЗМІ 17 липня, у четвер,  на власні очі пересвідчитися в об’єктивності та оперативності перевірки результатів випробування.
Мета акції — поширити досвід та в черговий раз підтвердити прозорість, об’єктивність, відкритість та оперативність вступної кампанії НаУКМА, рівність умов для всіх абітурієнтів без винятку, можливість некорумпованого вступу до вищого навчального закладу України.

Програма:
8:00 — 13:30 — написання конкурсного завдання НаУКМА абітурієнтами
12:00 — початок публічної перевірки результатів (Актова зала КМЦ, вул.Іллінська, 9).
15:00 — КОМЕНТАР ДЛЯ ЖУРНАЛІСТІВ від керівника Науково-аналітичного центру тестувань НаУКМА, почесного президента НаУКМА доктора філол. наук В’ячеслава Степановича Брюховецького та Президента НаУКМА доктора філол. наук, професора Сергія Мироновича Квіта (вул.Іллінська, 9,  корпус 4, аудиторія 100).

Враховуючи те, що до НаУКМА щорiчно вступають 90-95% абiтурiєнтiв, якi вiдповiдають вимогам п.15 «Умов прийому до ВНЗ України», зважаючи на неухильне зростання конкурсу на вступi до НаУКМА та унеможливлюючи упереджене ставлення до вступникiв, НаУКМА зберіг для конкурсного вiдбору вступникiв до унiверситету безконтактну форму (в жодному разi не спiвбесiду): автоматизовану систему обрахунку балiв сертифiкатiв та оцiнок з конкурсних завдань (виконаних у тестовому форматi), яка дaє порiвняльний показник - «об'єктивнiсть оцiнки можливостей i здiбностей вступникiв», як зазначено у п. 8 «Умов прийому до ВНЗ України». Внутрішній конкурсний відбір здійснюватиметься на основі 16-річного досвіду НаУКМА у розробці та впровадженні комплексного та об’єктивного оцінювання не тільки знань, а й здібностей абітурієнтів.

Внутрішній конкурсний відбір відбувається оперативно – в один день, та складається з двох частин:
1) письмові завдання для абітурієнтів (у тестовому форматі 3,5 години, 8:00-12:00) за сімома модулями: українська мова, англійська мова, правознавство, математика, історія Києво-Могилянської академії, а також на вибір одного з модулів природничого циклу – або біологія, або фізика, або хімія та одного з модулів гуманітарного циклу – або історія, або література.
2) публічна перевірка аркушів відповідей та оголошення результатів (12:30 — 17:30) у присутності абітурієнтів, їхніх батьків, друзів, представників мас-медіа.

Перевірена система вступного тестування дає можливість університету серед сильних вибирати найсильніших, виключає хабарництво та необ’єктивність. Все це приваблює молодь. Про це свідчать постійно високі конкурси. Станом на 15 липня 2008 року в НаУКМА  на 505 бюджетних місць подано 4105 заяв на участь у конкурсі  від 2380 абітурієнтів (за бажанням абітурієнт може брати участь у вступному тестуванні одночасно на два напрями, але після вступу студент має визначитися з навчанням, обравши один напрям). Серед абітурієнтів: 1002 медалісти, нагороджені грамотами та похвальними листами 366 осіб, мають право на вступ за особливими умовами — 55 осіб. Сертифікати з української мови і літератури з оцінкою 198-200 балів мають 336. Конкурс на різні спеціальності в НаУКМА складає від  1.96 (фізика) до 16.37 (фінанси і кредит) особи на місце. Середній конкурс на місце – 7.75.
Могилянка серед перших підтримала і стала співвиконавцем проекту зовнішнього сертифікаційного тестування з математики,  історії та української мови (2003-2007 рр) (спільний проект Міністерства освіти і науки України та Міжнародного фонду “Відродження”) та активно підтримала перші кроки загальнодержавного впровадження зовнішнього оцінювання якості знань випускників шкіл (2008).

Kpiм того, Науково-аналітичний центр тестувань НаУКМА (керівник – д.філол.наук В.С. Брюховецький) реалізує науковий проект «Розробка сучасних технологiй вступних тестових випробувань», затверджений наказом МОН № 1044 від 27.11.2007 р. «Про результати конкурсного вiдбору проектiв наукових дослiджень i розробок...». Цей проект передбачає «Експериментальне дослiдження через проведення конкурсного вiдбору вступникiв до НаУКМА у форматi тестування з урахуванням результатiв сертифiкатiв 2008 року, наданих УЦОЯО. Визначення ефективностi запропонованих параметрiв конкурсного вiдбору на тестуванні в НаУКМА 2008 року». За результатами цього дослідження буде підготовлено науково-аналітичну довiдку результатiв вступу та навчання рiзних категорiй студентiв.
     
Президент НаУКМА  доктор філол. наук, професор С.Квіт:
«Проведення цього дослiдження в НаУКМА надасть неоцiненну експертну підтримку для визначення подальших правильних кроків на шляху розвитку нацiональної системи незалежного оцiнювання. Адже сьогоднi лише в НаУКМА створено й успiшно функцiонує комплексне оцiнювання знань i здiбностей абiтурiєнтiв. На всеукраїнському piвнi поки що робляться лише перші кроки в цьому напрямі – заміна іспитів на тести, а цього замало. Існує ризик, що випускники шкiл звертатимуть увагу лише на ті предмети, з яких вони пізніше одержуватимуть сертифiкати. Ми готові і закликаємо Міністрество освіти скористати вiд нашого позитивного 16-рiчного досвiду, наукового та експериментального внеску НаУКМА...».


Напрями підготовки в Національному університеті «Києво-Могилянська академія» у 2008 році:

Бакалаврат (17 спеціальностей):
Гуманітарні науки: Історія. Філологія. Філософія; Економіка та підприємництво: Економічна теорія. Фінанси і кредит; Маркетинг; Інформатика та обчислювальна техніка: Програмна інженерія; Культура: Культурологія; Право: Право; Природничі науки: Біологія. Екологія, охорона навколишнього середовища та збалансоване природокористування. Хімія; Системні науки та кібернетика: Прикладна математика; Соціально-політичні науки: Політологія. Соціологія. Соціологія (соціальна робота); Фізико-математичні науки: Фізика.

Маґістерські програми:
Біологія, Екологія та охорона навколишнього середовища, Економічна теорія, Журналістика, Інтелектуальні системи прийняття рішень, Інформаційні управляючі системи та технології, Історія (Археологія та давня історія України), Історія, Культурологія (Теорія та історія культури), Менеджмент організацій (Менеджмент в охороні здоров’я; Охорона громадського здоров’я), Політологія (Європейські студії; Європейські та німецькі студії), Правознавство, Програмне забезпечення автоматизованих систем, Соціальна робота, Соціологія, Філологія (Теорія, історія літератури та компаративістика; Теорія, історія української мови та компаративістика), Фізика, Філософія (Історія філософії), Фінанси, Хімія (Мембранні та сорбційні процеси і технології).
.
Докторська Школа НаУКМА (PhD): перший набір у 2008 році на перші в Україні PhD-програми «Масові комунікації»;   «Фінанси»;  «Управління в охороні здоров’я» та в «Докторантуру з бізнес адміністрування (DBA)».
Аспірантура – 38 спеціальностей.
Докторантура – 15 спеціальностей.

Більше інформації про вступ і навчання дивись: www.ukma.kiev.ua/ Абітурієнту

Щодо допомоги представникам ЗМІ в організації теле-сюжетів та інтерв’ю з представниками НаУКМА - обов’язкова попередня домовленість за тел. (044) 463-71-12 або моб. 8 050 335 14 61

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна