Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 55

Архів новин 2004 - 2012

 

 

«ВЕЛИКИЙ ГОЛОД В УКРАЇНІ 1932–1933 РОКІВ»

Дата публікації: 18.08.2008, 15:22

презентація чотиритомного видання матеріалів Конгресово-президентської комісії США з вивчення голоду 1932–1933 років в Україні

Державний комітет телебачення і радіомовлення України
Посольство Сполучених Штатів Америки в Україні
Видавничий дім «Києво-Могилянська академія»
     

      Прес-реліз


До 75-х роковин Голодомору 1932–1933 років в Україні

«ВЕЛИКИЙ ГОЛОД В УКРАЇНІ 1932–1933 РОКІВ» -
презентація чотиритомного видання матеріалів Конгресово-президентської комісії США
з вивчення голоду 1932–1933 років в Україні

     
20 серпня 2008 р., о 16.00, 
Зала презентацій Центру ділового та культурного співробітництва «Український дім»
(вул. Хрещатик, 2, 5-й поверх)

До днів вшанування пам’яті жертв штучного голодомору в Україні Видавничий дім «Києво-Могилянська академія» підготував перевидання матеріалів Конгресу США «Великий голод в Україні 1932–1933 років» (Упорядник – виконавчий директор Комісії Конгресу США Джеймс Мейс) у 4 томах:
том І–ІІІ «Свідчення очевидців для Комісії Конгресу США» - свідчення емігрантів з України, що були зібрані для потреб Комісії Конгресу США. Том 1 – 840 стор,. том 2 – 816 стор., том 3 - 784 стор.;
том IV «Звіт Конгресово-президентської Комісії США з дослідження Великого голоду 1932–1933 рр.  в Україні» - 624 стор.
Видання містить передмову Президента України Віктора Ющенка; наукову передмову з характеристикою загального тла подій в Україні під час колективізації і голодомору доктора історичних наук, професора С. В. Кульчицького та коментарі до конкретних фактів у розповідях свідків кандидат історичних наук  Г. Г. Єфіменка.
Виконавчим директором Комісії у 1986–1987 роках був історик і політолог Джеймс Мейс, завдяки якому світ дізнався про голодомор в Україні. Ще у 1982 році на міжнародній конференції про Голокост і Геноцид він заявив: «Щоб централізувати повну владу в руках Сталіна, потрібно було вигубити українське селянство, українську інтелігенцію, українську мову, українську історію у розумінні народу, знищити Україну як таку. Калькуляція дуже проста і вкрай примітивна: нема народу, отже, нема окремої країни, а в результаті – нема проблем».
Перевидання чотиритомника є важливою науковою і громадсько-політичною подією в Україні. Це документальне джерело має велике значення для обґрунтування все ще спірного для багатьох у світі і в Україні положення про голодомор як геноцид. Доказ геноциду обґрунтовується багатьма опублікованими документами. Проте ключова акція уряду (конфіскація всіх продовольчих продуктів тривалого зберігання в українських селах у січні 1933 р.) була здійснена на основі усних вказівок. Вона може бути встановлена тільки за подібністю дій чекістів і комнезамівців у різних селах України, засвідченою людьми, які бачили подібні дії на власні очі. Чотиритомник є найбільш важливим джерелом такої інформації.
     
До виступів запрошені: Посол Сполучених Штатів Америки в Україні Вільям Б. Тейлор; Віце-прем’єр-міністр України Іван Васюник; Міністр закордонних справ України Володимир Огризко; Міністр культури і туризму України Василь Вовкун; т. в. о. Голови Державного комітету телебачення і радіомовлення України Анатолій Мураховський; Голова Українського інституту національної пам’яті Ігор Юхновський; відома письменниця, вдова Джеймса Мейса Наталя Дзюбенко-Мейс; видатний правозахисник, член-засновник УГГ Левко Лук’яненко; д-р іст. наук, проф., заступник директора Інституту історії України НАН України Станіслав Кульчицький; письменник, політик, дипломат Юрій Щербак; академік, директор Інституту літератури ім. Т. Шевченка НАН України Микола Жулинський.
Головує Почесний президент Національного університету «Києво-Могилянська академія» В’ячеслав Брюховецький.
     
Видавничий дім «Києво-Могилянська академія» (створений 1996 р.) є видавництвом  Національного університету «Києво-Могилянська академія», сфера діяльності  – інтелектуальна книга: наукова, науково-популярна та навчальна література.
     
      Додаткова інформація:
      Видавничий дім «Києво-Могилянська академія»: 8(044) 417-59-56, тел./факс: 425-60-92; електронна адреса: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. . Контактна особа – Віра Соловйова.

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна