Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 55

Архів новин 2004 - 2012

 

 

„Економіка для екології”

Дата публікації: 20.05.2005, 19:20

"Економіка для екології”. Хроніка подій та враження учасника. Ірина Миронова, МП-ІІ "Екологія”

 (image)Початок травня завжди тішить канікулами та вихідними. Розбрелись могилянці хто куди: одні – додому гаївки водити та паску їсти, інші - у Крим чи Карпати.  Та хоч цього року Великдень і не припав на середину сесії, все одно довелося майже з-за святкового столу в потяг сідати і до Сум їхати. Там відбувалась XI Міжнародна студентська конференція „Економіка для екології”.  Організовували конференцію викладачі, студенти та аспіранти Сумського державного університету (СумДУ) – ті, що ще влітку 2004 жили в наметовому містечку, захищаючи від об’єднання (= ліквідації) свою Alma Mater (вони теж так свій університет називають:-).

Реєстрація учасників відбувалась у приміщенні бібліотеки СумДУ. Там нас гостинно зустріли не лише організатори, але й працівники бібліотеки і передали для нашої бібліотеки пакунок книжок. Красненько дякуємо! Також і сумське телебачення не оминуло увагою – взяли у нас інтерв’ю (просто всі інші учасники приїхали раніше, і в цей час були на екскурсії:-). Ми познайомились з деканом факультету економіки, доктором економічних наук, професором Мельником Леонідом Григоровичом, який запропонував дружити університетами: „…бо ми є однодумцями не лише в науці, але і у громадянській позиції!”.
     

Ще мали трохи вільного часу і вирішили ознайомитись з опублікованими тезами, а заодно географію конференції вивчити та заочно з учасниками познайомитись. Здивуванню не було меж! А ви б не здивувались: Україна, Росія, Туреччина, Білорусія, Демократична республіка Конго, Грузія, Бурунді, Словенія, Бангладеш, Латвія, Непал, Кенія, Німеччина, Уганда, Нігерія, Югославія?! Та, на превеликий жаль, з-за кордону до Сум приїхали лише представники Білорусії, Росії та Латвії. Звичайно переважали українські студенти зі Львова, Донецька, Харкова, Києва, Ужгорода, Одеси, Рівного, Вінниці, Житомира, Мелітополя, Чернівців, Сум тощо.

 Відкриття конференції відбулось за участі професора, доктора економічних наук Мельника Леоніда Григоровича, Балацького Леоніда Федоровича – засновника економіки природокористування на пост-радянському просторі та начальника управління екології Сумської обл. У цей дань проводилось і пленарне засідання, на якому з цікавими лекціями та доповідями виступали гості та учасники конференції. Серед них була і студентка НаУКМА Валентина Процюк (МП-ІІ „Екологія”), яка розповідала про досвід та перспективи екологічного страхування в Україні.
 

(image)Наступного дня учасники працювали у трьох секціях „Зелена економіка”, „Сталий розвиток та інформаційне суспільство”, „Екологічно-дружні технології”. Усі учасники мали нагоду зробити доповіді, кожна з яких супроводжувалась широким обговоренням. Валя Процюк та я брали участь у першій секції. Оскільки учасниками нашої секції були здебільшого економісти з дещо відмінним від екологів підходом та розумінням природного довкілля, дискусія була жвавою та цікавою.
     

Кожна секція сформувала своє бачення державної політики, спрямованої на зменшення негативного впливу економічної діяльності на довкілля, що були представлені на підсумковому засіданні. Учасники кожної секції визначали з поміж себе найцікавіші роботи. Моя доповідь „Екотрудова податкова реформа: досвід впровадження країнами Європи та можливості для України” була відзначена дипломом третього ступеня. Кожен учасник отримав сертифікат та книгу „Основи стійкого розвитку”.
 

У програмі конференції один день був відведений для ”екології душі” – ми подорожували до м. Путивль, де побували на фортифікаційних валах часів Київської Русі. Природа зустріла нас дощем-плачем Ярославни. Відвідали Молченський монастир та припали до чудотворної ікони Молченської Богородиці, піднялися на Чудо-гору до Сафронієвського монастиря.

 З новими знаннями, досягненнями, купою приємних вражень ми повернулись до Києва. Найважливішим є те, що конференція об’єднує цікавих молодих людей, яких пов’язує спільна мета – наше заможне майбутнє у здоровому довкіллі!
     

Щиро дякуємо організаторам конференції, а також адміністрації НаУКМА за надану можливість участі у XI Міжнародній студентській конференції „Економіка для екології”
P.S. Сподіваюсь, що у наступній конференції візьмуть участь і студенти-економісти НаУКМА.

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна