Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 55

Архів новин 2004 - 2012

 

 

Законопроект «Про мови в Україні»: позиція НАН України

Дата публікації: 16.11.2010, 19:23

Інститут політичних і етнонаціональних досліджень імені І. Ф. Кураса НАН України, як і Вчена рада Могилянки, негативно оцінив проект закону «Про мови в Україні»

Інститут політичних і етнонаціональних досліджень імені І. Ф. Кураса Національної академії наук України розкритикував проект закону народних депутатів Єфремова-Симоненка-Гриневецького «Про мови в Україні». У висновку експертів йдеться про те, що «ухвалення проекту є недоцільним, оскільки замість суспільного компромісу й стабільності воно призвело б лише до погіршення ситуації в мовній ділянці». Науковці констатують суперечність між декларованою спрямованістю на захист прав громадян і реальним змістом законопроекту, який утверджує права однієї мовної групи за рахунок іншої, а «російська мова здобуває можливості офіційного вживання майже на всій території країни, стаючи по суті другою державною мовою».

Ще раніше негативну оцінку законопроекту «Про мови в Україні» оприлюднила Вчена рада НаУКМА, яка зазначила, що концепція даного законопроекту і більшість його ключових норм суперечать Конституції України. У експертному висновку фахівців Могилянки  йдеться про те, що в разі ухвалення і втілення даного законопроекту відбудеться марґіналізація української мови, витіснення її з найважливіших сфер суспільного життя, що призведе до зникнення української нації як системотвірного чинника незалежної української державності. Саме тому, на думку Вченої ради НаУКМА, законопроект має бути знятий з розгляду у Верховній Раді як такий, що суперечить основоположним принципам Конституції України, вимогам Європейської Хартії регіональних або міноритарних мов і становить загрозу цілісності української держави та самому її існуванню.

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна