Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 55

Архів новин 2004 - 2012

 

 

Києво-Могилянська фундація Америки закликала підтримати академічну свободу та автономію

Дата публікації: 14.12.2010, 19:21

Вища освіта в Україні: повернення до Радянського Союзу? Національний університет «Києво-Могилянська академія» в опозиції до «руйнуючих реформ»

Києво-Могилянська Фундація Америки

Тел..  773-490-9797 Е-пошта: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

www.kmfoundation.com 

 

 

Чикаго, 10 грудня,  2010

 

Пресове повідомлення

 

  

ВИЩА ОСВІТА В УКРАЇНІ: ПОВЕРНЕННЯ до РАДЯНСКОГО СОЮЗУ?

 

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «КИЄВО-МОГИЛЯНСЬКА АКАДЕМІЯ»

в ОПОЗИЦІЇ ДО «РУЙНУЮЧИХ РЕФОРМ»

____________________________________

 

КИЄВО-МОГИЛЯНСЬКА ФУНДАЦІЯ АМЕРИКИ

ЗАКЛИКАЄ ПІДТРИМАТИ АКАДЕМІЧНУ СВОБОДУ ТА АВТОНОМІЮ

 

 

 Міністерство освіти і науки України  нещодавно запропонувало проект Закону про "реформування" вищої освіти в Українi, що викликало відповідь від д-ра Сергія Квіта, президента Національного університету «Києво-Могилянська академія».

 

На прес-конференції в Києві, проведеній 9 грудня, Сергій Квіт зазначив, що: "зміни, запропоновані законопроектом, перекреслять численні істотні досягнення  Академії з моменту її відродження у 1992 році, і повернуть вищу освіту в Україні до дискредитованої радянської моделі з централізованим контролем".

 

Пропозиції міністра освіти Дмитра Табачника скасовують університетську автономію та академічну, фінансову та організаційну свободи незалежних університетів.  Крім того, пропоновані зміни не допустять інтеграції української освіти та науки до європейських і західних стандартів вищої освіти.  Пропоновані зміни також заборонять Києво-Могилянській академії використання англійської мови як другої робочої мови в університеті та  в якості критерію відбору студентів.

У відкритому листі від 6 грудня на ім'я українського президента Віктора Януковича, прем'єр-міністра Миколи Азарова і голови парламенту Володимира Литвина, д-р Сергій Квіт попередив, що прийняття проекту закону "призведе до самоізоляції країни у сфері освіти, а також до деградації науки, освіти та економіки країни".

 

У публічній заяві, директор Докторської Школи Києво-Могилянської академії д-р Михайло Винницький характеризує пропоновані зміни в українському законодавстві як "напад на Національний університет "Києво-Могилянська академія", стверджуючи, що проект закону "зруйнує те, що зробило Києво-Могилянську академію одним з кращих і найбільш західних ВНЗ в Україні протягом останніх 20 років. "

 

Києво-Могилянська Фундація Америки (Чикаго, США) також категорично заявляє свою незгоду із пропонованими змінами в проекті закону, і засуджує Міністерство освіти за спробу відновити авторитарний контроль над вищою освітою в Україні, й особливо його втручання в  справи Національного  університету «Києво-Могилянська академія» - авторитетного вищого навчального закладу України.

 

"Законопроект матиме поважні негативні наслідки не тільки для  Києво-Могилянської академії, але й на всі університети країни. Без сильної, незалежної університетської системи, Україна не може сподіватися на досягнення провідної ролі на міжнародній арені", вважає Марта Фаріон, президент Києво-Могилянської Фундації Америки.


М. Фаріон також переконана, що "пропоновані наступи на університетську свободу та  незалежність несумісні з місією Національного університету «Києво-Могилянська академія», якій Фонд надає підтримку та пріоритет. Університетська автономія та академічні свободи є основою громадянського суспільства ".


Києво-Могилянська фундація Америки закликає Президента України, Прем'єр-міністра і Голову Парламенту України переглянути та відкинути пропоновані зміни в українському законодавстві які порушують норми світової вищої освіти та засади академічної свободи.  Фундація сподівається на підтримку університетів, викладачів і студентів з усього світу, щоби спільно  розпочати протести проти запропонованих «реформ».

 

Відкритий лист Д-ра  Сергія Квіта доступний за посиланням:

www.ukma.kiev.ua/eng_site/news/addm/Open%20letter_NaUKMA_eng.pdf. 

 

Заява Національного університету «Києво-Могилянська академія» доступна за посиланням: www.ukma.kiev.ua/eng_site/news/news_detailed.php?id=218.

_____________________________

Києво-Могилянську академію засновано 1615 року, і після майже 2 століть вимушеного забуття, її було відроджено  у 1991 р. як  університет.  З того часу, Національний університет Києво-Могилянська академія» провадить  місію виховання нових поколінь лідерів, базуючись на академічних свободах та найвищих міжнародних стандартах якості освіти, нормах права та етики задля розбудови демократичного громадянського суспільства.  Незважаючи на труднощі, Університет за короткий час здобув визнання в країні та на міжнародній арені  як потужний вищий навчальний заклад. Для детальнішої інформації див.  www.ukma.kiev.ua/eng_site/index.php in English and http://www.ukma.kiev.ua/ in Ukrainian. 

 

Києво-Могилянська Фундація Америки – організація мета якої полягає в наданні допомоги і підтримки Національного університету "Києво-Могилянська академія". Фонд провадить свою діяльність за допомогою участі добровольців і благодійних датків.

Для детальнішої інформації див.  www.kmfoundation.com  

 

Для детальнішої інформації контактуйте з :

Марта Фаріон                                                                                                 

Президент Києво-Могилянскої Фундації Америки                                

Тел. У США -. 773-490-9797                                                                       

Е-пошта:   Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.                                                                                                                                     

 

Лариса Човнюк

Віце-президент з міжнародної діяльності  НаУКМА

Тел.: +38 044 425-50-1

Е-пошта: larch@ukma.kiev.ua     

 

Дивись матеріали на facebook   і приєднуйся

Підтримую Києво-Могилянську академію

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна