Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 55

Архів новин 2004 - 2012

 

 

Академік НАН України Іван Дзюба звернувся з листом-підтримки щодо позиції НаУКМА

Дата публікації: 20.12.2010, 09:42

«Закон мав би стати предметом не поспішної адміністративно-парламентської процедури, а тривалого і всебічного обговорення в широких громадських колах – насамперед, в академічній та викладацькій спільноті та серед самого студентства»

Національний університет «Києво-Могилянська академія» за двадцять років свого існування у модерний час незалежної України здобув добру репутацію і в Україні, і поза її межами. Маґістри та аспіранти Могилянки, які стажуються у провідних університетах Європи, американського континенту, Японії одержують визнання у закордонних колег як такі, що відповідають найвищим академічним вимогам світової науки. Цей кінцевий результат закладається специфікою програм, за якими 20 років працює Університет. Випускники НаУКМА є, як правило, добрими фахівцями, і їм часто віддають перевагу перед випускниками інших університетів.

 

Марка «Києво-Могилянська академія» - висока марка. І це не випадково: висока якість освіти у   Могилянці забезпечується вимогливим добором абітурієнтів, високим фаховим рівнем професорсько-викладацького складу, ефективними методами роботи зі студентами, практикою постійного обміну думками, проведенням відкритих дискусій тощо. Студенти мають можливість слухати лекції запрошених професорів  - видатних учених з багатьох країн світу. Існує також практика Публічних лекцій, з якими Повноважні посли іноземних країн та науковці зі всього світу виступають у студентських аудиторіях, що також спонукає молодь до активних дискусій. НаУКМА сприяє формуванню у молоді активної суспільної позиції, самостійності мислення. Цьому допомагають також  і підвищені вимоги до володіння студентами англійською мовою. Таким чином відбувається органічне входження молодих людей в європейський інтелектуальний світ. Водночас, у Києво-Могилянці постійно проводяться культурні заходи, що збагачують духовне життя студентства і виховують почуття відповідальності за майбутнє країни – формують її громадянина. Можна сказати більше: університет «Києво-Могилянська Академія» - не лише вищий навчальний заклад, а й одне з вогнищ культури столиці України.

 

Завдяки цьому університет «Києво-Могилянська академія» заслуговує на те, щоб до його досвіду ставились з увагою і повагою. Двадцять років – достатній термін, щоб визначити стратегію НаУКМА успішною, такою, яку доцільно було б поширити на педагогічну практику інших вишів України. На жаль, про це не свідчать ті претензії, які висуваються до університету останнім часом. «Києво-Могилянську академію» хочуть підігнати під шаблон, може, й зручний для бюрократичного управління освітою, але небезпечний для самої освіти!

 

Така ж небезпека, на мою думку, міститься і в проекті нового закону України «Про вищу освіту». Цей закон мав би стати предметом не поспішної адміністративно-парламентської процедури, а тривалого і всебічного обговорення в широких громадських колах – насамперед, в академічній та викладацькій спільноті та серед самого студентства.

 

Іван Дзюба,

Академік Національної академії наук України,

лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка

Герой України

 

16.12.2010

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна