Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 55

Архів новин 2004 - 2012

 

 

ЗВЕРНЕННЯ ПРЕЗИДЕНТА НаУКМА СЕРГІЯ КВІТА

Дата публікації: 21.12.2010, 17:39

ДО МОГИЛЯНСЬКОЇ ГРОМАДИ

ЗВЕРНЕННЯ ПРЕЗИДЕНТА НаУКМА СЕРГІЯ КВІТА ДО МОГИЛЯНСЬКОЇ ГРОМАДИ

21 грудня 2010 року

Шановні колеги – викладачі, студенти, співробітники та випускники!

Свобода ніколи не дається легко – її здобувають. Так само і університетська автономія, за яку бореться Києво-Могилянська академія сьогодні, буде результатом багатьох зусиль, що зміцнять нас, і змінять на краще.

Нагадаю, що спеціальна сесія Академічної конференції  у вересні  цього року затвердила новий Статут НаУКМА і доручила мені та адміністрації університету відстоювати й затверджувати його в Міністерстві освіти і науки України.

Пізніше відбувся наступ МОН на наші свободи (зокрема на право вимагати сертифікат з англійської мови при вступі) та на ті положення Статуту НаУКМА, які є для нас принциповими. Ситуація ще більше ускладнилася з появою наскрізь декларативного проекту нового Закону України «Про вищу освіту». Якщо його буде прийнято, розвиток науки та вищої освіти в Україні може бути заморожений на довгі роки через відмову від автономії, заперечення базових принципів формування Єдиного європейського простору вищої освіти, ігнорування запитів національної економіки та глобальну самоізоляцію українських університетів.

Слід відзначити, що обговорення проекту цього Закону на засіданні Ради ректорів Київського регіону виявило роздратування і незадоволення практично всіх учасників. Проте під час голосування лише голос президента НаУКМА виявився проти. Тому мої публічні виступи останніх тижнів, як і виступи наших колег, підтримані лише Українським Католицьким Університетом та зарубіжними партнерами, відбувалися у контексті боротьби за права Могилянки, за європейський шлях розвитку всієї науки та вищої освіти нашої держави. 

НаУКМА зараз виступає в якості експерта, який не може мовчати у часи, коли більшість академічної громади України перебуває у деморалізованому стані. Києво-Могилянська академія завжди активно працювала і працює над змінами до освітнього законодавства. Підтвердженням цього зокрема можуть слугувати наукові конференцій та публікації, доступні через сайт Наукової бібліотеки НаУКМА. Згадаю тут лише видання «Становлення третього циклу освіти в Україні: дослідницькі університети» (Київ, 2009 – 123 с.) та численні пропозиції нашого Консорціуму з університетської автономії.

Вимогу сертифіката з англійської мови на вступну кампанію 2011-2012 н.р. нам відстояти не вдалося. Адже щороку наказ міністра освіти і науки щодо умов вступу реєструється у Міністерстві юстиції України і має силу закону. Невиконання чинного законодавства відкриває можливість безпосереднього втручання держави у внутрішні справи університету, чого допустити не можна. Проте ми знайдемо можливості повідомити нашим абітурієнтам про необхідність володіння англійською мовою для навчання у НаУКМА.

Шановні колеги!
Сьогодні нам слід зосередити свої зусилля на:
1. Затвердженні нового Статуту НаУКМА, який би підтвердив експериментальний статус Могилянки;
2. Вимогливості та якості всередині університету, що створили би внутрішній «фільтр» взамін зовнішнього, який раніше був представлений унікальним вступним тестуванням НаУКМА. Тому головне завдання для цілої нашої громади на наступний рік – це зростання якості: викладання, навчання, наукових досліджень та управління.
3. Подальше розгортання присутності НаУКМА в інформаційному просторі, широке пропагування в власної освітньої моделі, реформування науки та освіти в Україні.

Президент НаУКМА
Сергій Квіт

Ми будемо Вас інформувати про перебіг подій – слідкуйте за інформацією на сайті НаУКМА, на сторінках у Facebook «Підтримую КМА» та президента С.Квіта

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна