Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 55

Архів новин 2004 - 2012

 

 

Звернення могилянських експертів стосовно «Концепції мовної освіти в Україні»

Дата публікації: 26.01.2011, 17:31

Фаховий висновок і звернення експертів НаУКМА щодо проекту «Концепції мовної освіти в Україні» МОНМС

20 січня закінчився етап громадських обговорень щодо пропонованої МОНМС нової «Концепції мовної освіти». Викладені положення Концепції спричинили значний резонанс у колах науковців, освітян, журналістів. Фактично ця Концепція сприяє утвердженню політики русифікації в Україні. Відповідно до Концепції, для «значної частини громадян України рідною є російська мова, якою вільно володіє більшість мешканців нашої країни. Це мова міжнаціонального спілкування, одна із поширених міжнародних мов, близькоспоріднена з українською». В такий спосіб утверджується радянський міф про братерство між українською та російською мовами, які нібито вийшли зі спільної колиски.

Експерти НаУКМА дали фахову оцінку пропонованій Концепції, доводячи, що в ній не відображено ролі української мови як головного чинника консолідації населення, а також того факту, що  майже 80 % громадян України становлять етнічні українці. Також у Концепції немає визначення державної мови як базової у системі освіти.

Професори НаУКМА Л. Масенко, В. Панченко, В. Василенко звернулися з відкритим листом до міністра освіти, науки, молоді і спорту України Д. Табачника. Звернення було передано в Міністерство 20 січня. Цей лист містить також і експертну оцінку «Концепції мовної освіти в Україні». Лист-звернення підтримали також В. Брюховецький, В. Скуратівський, Ю. Щербак.

Зауважимо, що експерти НаУКМА неодноразово були ініціаторами широкого обговорення в суспільстві та, зокрема, у фаховому академічному середовищі законопроектів (серед останніх – законопроекти «Про мови в Україні» та «Про вищу освіту»).

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна