Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 55

Архів новин 2004 - 2012

 

 

Встановлено хрести на банях Святодухівської церкви

Дата публікації: 08.02.2007, 18:35

Встановлено хрести на банях Святодухівської церкви. 8 лютого 2007 року відбулася важлива для могилянців подія — освячення та встановлення хрестів на трьох банях Святодухівської церкви

8 лютого 2007 року освячено та встановлено хрести на трьох банях Святодухівської церкви. Обряд освячення провів настоятель Благовіщенської церкви НаУКМА о. Богдан (УПЦ Київського Патріархату).

Реставрація Святодухівської Церкви (ХVIIІ ст.) та Поварні (ХVIІІ ст.) —  черговий крок у довгому і складному процесі збереження та відтворення історико-архітектурних пам’яток Києво-Могилянської академії, створенні єдиного наукового, інформаційного та культурно-освітнього комплексу НаУКМА «Бібліотека–Музей–Архів».
До складу комплексу входитимуть:

Бакалаврська бібліотека ім. Тетяни та Омеляна Антоновичів (проект 2004–2007 років).
Святодухівська Церква (ХVIIІ ст.) та Поварня (ХVIІІ ст.) Братського монастиря  з подальшим  розташуванням експозиції Музею «Шлях української звитяги» (ремонтно-реставраційні роботи — протягом 2006–2007 років; створення експозиції Музею та його спорядження — 2007–2008 роки)
На першому поверсі Святодухівської церкви, з відновленням внутрішнього інтер’єру та єдиного престолу, розпочнуться церковні служби. Музей «Шлях української звитяги» , буде розташовано у приміщенні склепу та другого поверху церкви.
Староакадемічний (Мазепин) корпус (ХVIІІ ст.) — Дослідницька бібліотека та Архів НаУКМА (ремонт та реставрація цього корпусу — пріоритетний проект 2007–2009 років).

Відкриття Бібліотеки і завершення реставраційних та ремонтних робіт Святодухівської церкви заплановано на початок 2007–2008 навчального року.

НаУКМА продовжує кампанію зі збору благодійних коштів на відновлення історико-архітектурних пам’яток Києво-Могилянської академії:
2007–2009 роки — ремонт і реставрація Староакадемічного корпусу (20 млн. грн) та обладнання і створення експозиції Музею «Шлях української звитяги» (3 млн. грн).

Святодухівська церква

Історія:
побудована на початку 30-х років XVII ст. покровителем Києво-Могилянської академії митрополитом Петром Могилою як навчальне приміщення для колеґіантів. Тут також була розташована трапезна, звідки друга назва церкви - Трапезна. Після пожежі 1811 року Трапезну перебудував архітектор А. Меленський (прибудова півколом). За навчальний корпус Трапезна правила до побудови нового корпусу — Мазепиного (Староакадемічного) — протягом 1704–1706 років. Трапезну використовували, як і раніше, для зібрань академічної громади. Щороку 21 грудня  тут відбувались вибори нових її членів, а 31 грудня — літургії й панахиди на честь Петра Могили та інших благодійників Академії. 1863 року Святодухівську церкву ще раз перебудовано: знято перекриття другого поверху, оскільки бібліотеку перенесено до Мазепиного корпусу.

Сучасність:
З 1992 року НаУКМА самотужки утримував Трапезну та Поварню від руйнування, тривали перемовини з державними структурами, і лише 2005 року держава виділила 8 млн. гривень на реставраційно-ремонтні роботи пам’ятки архітектури. Проте для облаштування та технічного обладнання музейних приміщень коштів недостатньо.

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна