Відбулася конференція з нагоди 95-ліття від дня народження Омеляна Пріцака

 Відкриваючи конференцію, Василь Лучик, завідувач кафедри загального і слов’янського мовознавства НаУКМА, зазначив, що взяти участь у ній зголосилися 57 учасників з провідних університетів України, Туреччини, США, Польщі, Росії, Білорусії, Південної Кореї.

Києво-Могилянська академія проводить конференцію пам’яті видатного вченого вже втретє.

Присутніх на відкритті конференції привітав в.о. президента, віце-президент з наукової роботи НаУКМА, Володимир Моренець: “Я дуже хочу, щоб Меморіальний кабінет-бібліотека Омеляна Пріцака в Могилянці став відомим всеукраїнським і всеєвропейським центром. У нас зберігаються рукописи, зібрана краща література, тут представлений спосіб думання, існує школа. Цей осередок повинен притягати до себе молодь, яка вступає у науку під керівництвом досвідчених старших вчених. В цьому буде тривати історичне життя Омеляна Пріцака і його ідей”.

Ендрю Пол, аташе з питань культури посольства США в Україні, привітав присутніх від імені Надзвичайного і Повноважного Посла США в Україні Джеффрі Р. Пайєтта. Пан Пол зазначив, що посольство США пишається тим, що має тісні контакти і співпрацює з Києво-Могилянською академією і вважає дуже важливим проведення міжнародних наукових конференцій такого напрямку.

На відкритті конференції виступив також Костянтин Мальований, консул Ісландії в Україні. Він зокрема запропонував занести до рішень конференції створення Міжнародного фонду Омеляна Пріцака, видати англійською і українською мовами не опубліковані раніше праці вченого та встановити на плацу другого містечка НаУКМА його бронзове погруддя.

Спогадами про Омеляна Пріцака поділились також Микола Жулинський, директор Інституту літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України та Лариса Пріцак, дружина вченого.

 

На пленарному засіданні конференції виступили - Ярослав Федорук, доктор історичних наук, старший науковий співробітник Інституту української археографії та джерелознавства ім. М. Грушевського НАН України, Таїсія Сидорчук, кандидат історичних наук, старший науковий співробітник, завідувач відділу рідкісної книги на рукописів НаУКМА, Володимир Потульницький, доктор історичних наук, провідний науковий співробітник Інституту української археографії та джерелознавства ім. М. Грушевського НАН України, Віталій Отрощенко, доктор історичних наук, професор кафедри археології НаУКМА, Василь Лучик, доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри загального і слов’янського мовознавства НаУКМА.

Після пленарного засідання учасники конференції обговорювали актуальні питання дослідження спащини Омеляна Пріцака на шести секціях.

Конференція завершилась урочистим відкриттям виставки графічних і живописних творів та архівних документів з Меморіального кабінету-бібіліотеки видатного вченого.

Експозиція включає твори художників українського зарубіжжя Любослава Гуцалюка, Якова Гніздовського, Едварда Козака та митців з України Георгія Якутовича, Валентина Литвиненка, Михайла Бароянца, Ольги Ворони, Ольги Петрової та інших, які були сучасниками вченого і з якими він був особисто знайомий.

Виставка, яка проходить у Галереї мистецтв ім. О. Замостян, триватиме до 22 квітня.

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна