Ірина Вишенська: «Немає у світі нічого цікавішого, ніж природа»

Природничі науки – одна із найперспективніших галузей вітчизняної освіти. Про переваги та особливості навчального процесу, а також дослідницькі перспективи для студентів Києво-Могилянської академії розповідає кандидат біологічних наук, доцент Ірина Вишенська – декан факультету природничих наук.

 

Факультет об'єднує чотири спеціальності – біологія, екологія, хімія, фізика. Свого часу всі наші студенти прослуховували спочатку однаковий набір дисциплін, і лише на другому курсі визначалися зі спеціальністю. Сьогодні ми набираємо студентів одразу на окремі напрями, та все ж велику увагу приділяємо базовим природничим дисциплінам (це біологія, хімія, вища математика, фізика і т.д.). Їх прослуховують усі студенти природничого факультету на першому курсі.

 

Важливо розуміти, що ми готуємо, перш за все, науковців – це визначає певні особливості навчального процесу, тому навіть на першому році навчання студенти починають долучатися до наукової діяльності.

Особливістю Могилянки є те, що ми – невеликий університет. Кожна група складається з 20-25 студентів, тому викладачі мають можливість уважно поставитись до кожного. Перевагою навчального процесу також є те, що природничники мають змогу слухати дисципліни, котрі пропонують інші факультети. Відбувається це завдяки системі Liberal Art Education – системі вільного вибору курсів: на визначену кількість кредитів студенти самі обирають цікаві для них предмети з різних галузей знання – філософії, зв’язків з громадськістю, психології, політології, тощо. Також є можливість ґрунтовно вивчати іноземні мови.

Загалом, абітурієнтам важливо розуміти, що навчання у школі принципово відрізняється від навчання в університеті; якщо у школі вчитель навчає, то в університеті кожен студент навчається сам, викладачі лише допомагають опановувати дисципліни. Тут велика частка самостійної роботи. Кожного семестру у нас є тиждень самостійної роботи, коли немає аудиторних занять, а студенти самі працюють вдома або в бібліотеці. Той, хто хоче навчатись – навчиться, отримає і професійні, і додаткові знання: це і вивчення мов, і різні вибіркові дисципліни. Ми даємо безліч можливостей реалізувати себе.

 

Могилянка є одним з небагатьох українських навчальних закладів, максимально близьких до міжнародних стандартів викладання.

Ми залучаємо викладачів, які навчались у європейських та північноамериканських університетах - вони вкладають свій досвід та практичні знання у навчальний процес. Багато курсів викладаються англійською мовою. Також, що важливо, ми даємо студентам можливість долучатись до наукової роботи, направляємо їх на міжнародні та українські конференції – це хороший шанс проявити себе і визначитися із напрямками досліджень.

 

Наші студенти дуже активні у здобутті грантів.

Ми маємо обладнані лабораторії (скажімо, добре устатковані лабораторії оптики та генетики), а також тісно співпрацюємо з найпотужнішими науковими установами Києва. Наш факультет підтримує зв'язок та має офіційні угоди з різними інститутами, серед них Інститут ботаніки, Інститут гідробіології, Інститут високомолекулярних сполук та інші центри, на базі яких студенти проходять дослідницьку практику та пишуть кваліфікаційні роботи.

Також, ми залучаємо до викладання наукових співробітників, завідувачів лабораторій наукових інститутів та провідних фахівців Міністерства екології. Але серед викладачів особливо пишаємося нашими випускниками. Для прикладу, одна з викладачок кафедри екології – випускниця 1998 року (спеціальність – екологія), яка згодом отримала диплом з екологічного менеджменту у Єльському університеті (США) зараз викладає економіку природокористування. Загалом, цього року ми маємо 5 випускників-магістрів, які отримують два дипломи – наш і Нью-Йоркського університету, в якому вони слухали курси другого року навчання та показали дуже високі результати.

 

Важливо, що факультет природничих наук співпрацює з різними міжнародними інститутами у рамках наукових проектів.

Наші студенти в період навчання мають змогу поїхати на додаткове навчання в різні європейські університети за програмами, які пропонує наш міжнародний відділ, наприклад, Erasmus Mundus (програма діє у трьох університетах таких країн як Франція, Португалія, Голландія). Багато студентів на півроку або на рік їдуть навчатись до університету у Гельсінкі – здобувати знання у дуже хороших спеціалістів зі сфери природничих наук (туди переважно їдуть екологи та хіміки). Факультет тісно співпрацює з Німеччиною, а саме з дослідницьким центром DESY в Гамбурзькому університеті. Цей центр проводить дослідження з атомної та ядерної фізики. Там наші студенти проходять стажування, починаючи з третього курсу, а також магістри; частина випускників потім залишаються там працювати. Серед магістрів досить популярна програма Фулбрайта. Загалом, коли мова йде про конкурсний відбір на програми такого типу, наші студенти демонструють безумовну конкурентоспроможність, і шанси виграти подібні гранти на навчання у них дуже високі.

 

Перспектива розвитку факультету природничих полягає у залученні до міжнародних наукових проектів та постійній міжнародній співпраці.

Зараз на факультеті є три наукові теми, які фінансує Міністерство освіти та науки. Окрім цього ми отримуємо міжнародні гранти. Нещодавно закінчився дворічний проект за програмою CRDF – це великий спільний проект нашого центру дослідження екосистем і університету Оклахоми (США). Фінансування цього проекту здійснював Національний науковий фонд США (це близько 60 тис. доларів). Саме за рахунок цього фонду було побудовано центр для дослідження змін клімату та придбано спеціалізоване обладнання (інфрачервоний газоаналізатор та інші прилади). Студенти та аспіранти кафедри екології брали активну участь у проведенні досліджень.

Але для наших студентів життя не обмежується лише навчанням, навіть таким насиченим. Щодо студентських ініціатив, то наші студенти створюють свої організації – наприклад, еко-клуб "Зелена хвиля". Членство в клубі зорієнтоване не лише на екологів, а й на охочих студентів будь-якого факультету. Працює "Зелена хвиля" за принципом окремих програм – кожен долучається до того проекту, яким хоче займатись. До того ж, на основі студентської організації випускники створили громадську організацію, яка успішно проводить різні заходи не лише в Академії, а й в масштабах Києва (День Землі на Хрещатику). Також у нас діє студентське товариство, яким опікується кафедра біології.

 

Але, хочу ще раз підкреслити, головне для факультету – це підготовка високофахових науковців, тому переважна більшість студентів залучені до співпраці в наукових установах. І це дає їм великі переваги на ринку праці.

Більшість випускників факультету продовжують роботу в наукових центрах України та світу. Наших випускників можна знайти в інститутах Національної академії наук України і наукових центрах закордоном. Випускники-біологи працюють, зокрема, в Інституті молекулярної біології та генетики НАН України, Центрі молекулярної біології у Німеччині, Варшавському університеті, а також науковими співробітниками у різних компаніях (Bio Test Lab, тощо). Фізики часто вступають до аспірантури Інституту фізики, теоретичної фізики, їдуть у центр Desi у Гамбурзі, університет Туріна в Італії, в Норвезький університет енергетичних технологій. Наші випускники-фізики працюють у медичному центрі у Фрайнбурзі (Німеччина) – займаються медичною фізикою. Фундаментальна підготовка під час навчання дає можливість випускникам реалізувати себе і в практичних галузях – на підприємствах, у реальній виробничій сфері. Так, хіміки детально вивчають мембранні технології, які сьогодні широко використовуються у фармацевтиці та харчовій промисловості; багато випускників-хіміків працюють також у таких підприємствах як Procter&Gamble, Coca Cola, Arterium (фармацевтична компанія), Дарниця, Укроргсинтез (велика українська компанія). Останнім часом до нас звертаються роботодавці з проханням направляти до них наших випускників. Наприклад, одна компанія нещодавно попросила направити до них 3-4 наших студентів, оскільки у них вже працюють наші випускники, які демонструють високий рівень підготовки. До того ж самі випускники сприяють працевлаштуванню наших студентів. Багато могилянців починають працювати ще впродовж навчання. Під час стажування організації пропонують випускникам залишатись працювати у них. Отже, можливостей з працевлаштуванням достатньо.

Розумних, допитливих та активних молодих людей запрошую поповнювати ряди наших студентів - природничників. Я особисто переконана, що немає у світі нічого цікавішого, ніж природа та її закони.

 

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна