Відбулась зустріч студентів НаУКМА з Сергієм Сегедою

Сергій Сегеда, керуючий партнер Центру клітинної терапії «ЕмСелл», віце-президент Асоціації кріобанків пуповинної крові, інших тканин і клітин людини, випускник НаУКМА 2001 р., профінансував перший номер англомовних електронних реферованих видань Kyiv-Mohyla Journals. А 19 червня у циклі «Могилянські історії» зустрінеться зі студентами Могилянки та поспілкується на тему «Стан ринку клітинних технологій в Україні».

 

У рамках циклу зустрічей випускників зі студентами НаУКМА «Могилянські історії» відбулася зустріч студентів НаУКМА із Сергієм Сегедою, керуючим партнерам Центру клітинної терапії «ЕмСелл», віце-президентом Асоціації кріобанків пуповинної крові, інших тканин і клітин людини, випускником НаУКМА («Економічна теорія», 1999 і «Право», 2001).

Участь у події також взяли випускниці НаУКМА Ірина Борбуляк («Біологія», 2007), Галина Будаш (біологія, 2009) і Христина Сорочинська («Лабораторна діагностика біологічних систем», 2014), які зараз працюють в компанії «ЕмСелл».

 

Говорили про галузь, в якій працює Сергій, а саме про стан ринку клітинних технологій в Україні, про Україну, про Могилянку, про побудову кар’єри, про важливі речі і справи в житті тощо.

 

Навчання в НаУКМА

У Могилянці була створена виняткова атмосфера, яка істотно відрізнялася від решти фактично ще радянських університетів. Студенти йшли туди не заради престижу чи з волі батьків, а тому що хотіли вчитися і вчитися саме в Академії. Це був виш, де окремі предмети викладалися англійською мовою, що було на ті часи просто величезним дивом. Крім того, Могилянка – патріотичний університет, де всі говорили українською мовою. Сергій поділився своїм здивуванням, бо вперше зустрів саме в КМА україномовних дівчат.

 

Клітинна терапія

Перша в історії трансплантація була зроблена в Україні, перший кріобанк був заснований у Харкові й три перші в світі клініки, які займалися клітинним лікуванням, було створено в Києві й Харкові. «ЕмСелл» стала однією з провідних світових клінік у галузі клітинної терапії, що застосовують терапію фетальними клітинами. Зараз є лише 10 клінік, які займаються аналогічною роботою, з них 7 – в Україні, 5 – у Києві. За умови державної підтримки Україна могла би розвивати свої здобутки і утримувати першість у цій галузі.

 

Мрія

Сергій мріє створити унікальний і суспільно-корисний продукт, яким можна пишатись і який дає позитивний результат. «Хочу створити світовий бренд, який став би таким самим відомим, як Apple чи Coca-Cola».

 

Поради студентам

Починати працювати ще під час навчання, навіть на безоплатній основі, тільки б здобути реальну практику. Адже щоб дорожче себе «продати» роботодавцю, потрібно мати хоча б мінімальний досвід. Крім того, це допоможе зрозуміти, чи вам справді цікаво буде займатися тим, що зараз вивчаєте. Щоб зрозуміти, що тобі подобається, треба пробувати.

Треба мати улюблену роботу і треба завжди шукати те, що любиш. Тільки так можна досягнути успіху в житті. Коли ви йдете на роботу, щоб заробляти гроші – це не те, коли ви йдете на роботу жити – це супер. При виборі місця роботи потрібно керуватися двома правилами: по-перше, ти можеш тут зростати професійно, а по-друге, можеш заробляти більше (особливо для чоловіка ). Коли відбувається зупинка за якимось із цих двох показників, треба шукати щось інше.

У роботі завжди орієнтуватися на клієнтів. Ви можете розробити ідеальний продукт, але якщо ви не можете його продати, гріш – ціна цьому продукту. Тому найважливіше в будь-якій компанії – це її клієнти. Треба постійно вчитися, розвивати свої навички аналізу й багато читати.

 

Анастасія Возбранна, ФЕН-4

Зустріч з Сергієм Сегедою справила на мене надзвичайно сильне враження. Як і багато з присутніх, я не знала про існування в Україні галузі, яку розвиває компанія Emcell. Клітинна терапія дозволяє з великою вірогідністю позитивного результату боротися з хворобами, які вважаються невиліковними і призводять до неминучої смерті, такі як латеральний аміатрофічний склероз, СНІД та важкі форми раку. Не кожному дана сила духу, обрати не легкий шлях, а ризикнути, взятись за дуже специфічну галузь, створити унікальний продукт, і головне – досягти в цьому успіху. Можливість поспілкуватися з людиною з подібною біографією, знаннями та статусом, це досвід, який змінює.

Фотозвіт.

 

Підготувала Катерина Близнюк

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна