Серед авторів плану "Відновлення України" – двоє могилянців

 

На засіданні уряду у середу, 3 вересня Прем'єр- міністр України Арсеній Яценюк презентував план "Відновлення України".

 

Серед його авторів (а це переважно авторитетні представники експертного середовища) - професор НаУКМА, доктор юридичних наук Володимир Василенко та професор НаУКМА, доктор економічних наук Ігор Бураковський.

Першою ціллю плану є подолання російської агресії. Для цього, на думку експертів, Україні потрібна нова оборонна доктрина "з чітким визначенням, хто агресорі хто є загрозою", реалізація проекту "Стіна" - будівництво реального державного кордону між Україною і РФ, отримання статусу спеціального партнера НАТО і ключового союзника США поза НАТО. Окрім того, у плані "Відновлення України" особлива увага звертається на соціальну, психологічну та медичну реабілітацію учасників АТО.

Ще одне невідкладне завданням - виконання Угоди про асоціацію з ЄС і отримання безвізового режиму. Для цього у вересні буде затверджено Національний план імплементації угоди.

У плані також передбачена децентралізація влади: проведення бюджетної децентралізації, запровадження трирівневої структури місцевого самоврядування та стимулювання до укрупнення громад.

Для подолання корупції уряд наполягає на створенні Національного антикорупційного бюро і Національної превентивної комісії по боротьбі з корупцією та введення процедури моніторингу життя держслужбовця.

Нова система оподаткування передбачає скорочення кількісті податків з 22 до 9, спрощення сплати податків.

Також Кабмін наполягає на проведенні масштабної приватизації держоб'єктів.

У сфері енергетики уряд виступає за реформування газотранспортної системи, економію енергетичних ресурсів та будівництво нових блоків атомних електростанцій.

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна