Круглий стіл «Реформа охорони здоров’я – уроки Грузії для впровадження в Україні»

 17 вересня, о 17.00, Музей НаУКМА


Круглий стіл буде поєднаний із презентацією україномовного перекладу книги Бендукідзе К., Редер Ф.С., Танер М., Урушадзе А. «Реформи охорони здоров’я в Республіці Грузія: від радянської руїни до охорони здоров’я на ринковій основі».

 

У заході візьмуть участь:

Каха Бендукідзе – грузинський політик і бізнесмен, екс-міністр економіки Грузії, екс-міністр з координації реформ;

Андріа Урушадзе – екс-міністр охорони здоров’я, праці та соціального забезпечення Грузії;

Фредерік Сайрус Редер – німецький економіст у медичній галузі, керуючий директор компанії «Healthcare Solutions», яка займається системами охорони здоров’я, що перебувають у стані трансформацій.

 

Республіка Грузія пережила одну з найрадикальніших медичних реформ у світі, що відбулася упродовж двох років. Колись Всесвітня організація охорони здоров’я оцінювала систему охорони здоров’я Грузії як одну з найгірших у світі. «Безкоштовні» медичні послуги надавалися в умовах тотальної корупції. Конституція України гарантує надання безоплатної медичної допомоги у державних і комунальних закладах охорони здоров'я, а також зобов’язує утримувати існуючу мережу таких закладів.

Система охорони здоров’я України споживає загальних витрат у розмірі понад 7,5% ВВП, що перевищує показники деяких країн ЄС. За даними дослідження ASSPRO CEE 2007, майже 53% українців у 2011 році сплачували за медичну допомогу зі своєї кишені, а розміри неформальних платежів в медицині в Україні є найвищими серед досліджуваних країн центральної та східної Європи. Згідно з даними Світового Банку, понад 90% медичних закладів в Україні використовують незаявлені приватні внески, а понад 58% збирають внески з лікарів та медичних сестер.

Отже, Україна не може забезпечити гарантоване Конституцією право і медична допомога давно вже є платною. З набуттям незалежності Україна намагалася реформувати галузь і розбудувати реальні механізми для забезпечення доступної кваліфікованої медичної допомоги кожному громадянинові. Неодноразово медична реформа в Україні зупинялася через нездолані перепони політико-економічної реальності. Водночас більшість колишніх радянських республік все ж знайшли можливість провести реформи.

Сьогодні вкотре суспільство стоїть на порозі реформ; з урахуванням попереднього досвіду було розроблено Концепцію оновленої системи охорони здоров’я. Опоненти проведення реформ нарікають на перенавантаженість бюджету, падіння платоспроможності населення, зміни пріоритетів державного управління у бік забезпечення обороноздатності країни тощо. Водночас досвід проведення реформ у Грузії однозначно свідчить про їх ефективність, а також дає можливість врахувати зроблені помилки.

 

Додаткова інформація:

Школа охорони здоров’я НаУКМА тел.: (044) 425 77 69, E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна