Могилянці розповіли про війну

 

Цього тижня у НаУКМА відбулась зустріч з могилянцями-учасниками АТО.

Захід організувала Асоціація випускників НаУКМА. Учасниками зустрічі стали: айдарівець Євген Дикий (викладач біології), Іван Матейко (випускник БП "Історія" 2010 р. і МП "Менеджмент зв'язків з громадськістю" 2012 р.), а також Андрій Федорко (випускник БП «Політологія» 2008 р., МП «Фінанси» 2010 р.) з “Київської Русі”.

На зустрічі також були присутні могилянці-волонтери. Хлопці були учасниками воєнних дій в гарячих точках: у Попасному, Краматорську, Горлівці, Дебальцево та інших населених пунктах.

 

Коротко представивши себе, могилянці розповіли, як вони опинились у зоні АТО. Євген зазначив: “Все починалось з Майдану, коли ж на Сході почались воєнні дії, могилянці покинули все і поїхали воювати добровольцями”. Далі учасники зустрічі розповіли про свої перші дні на Сході, про перші бої і взaгалі про перебіг подій в епіцентрі війни. Андрій розповів, що жителі Донбасу, яких залишилось там зовсім небагато, ставились до українських військових неоднозначно, але звертались до них, коли потребували ліків чи їжі.

Могилянці-учасники АТО зійшлись на тому, що зброї та техніки у зоні бойових дій цілком достатньо, проте вона застаріла. Хлопці також дякували медикам, особливо польовим хірургам, які на добровільних засадах дуже якісно виконували свою роботу. За словами Євгена, вони рятували всіх, кого можна було врятувати. Присутніх зацікавило питання взаємодії з беркутівцями. Андрій та Дмитро, розповідаючи про чернігівських та тернопільських беркутівців, запевнили, що вони допомагали українським воякам чим могли. Євген, навпаки, маючи досвід співіснування з харківськими беркутівцями, сказав, що вони були на боці сеператистів і більше шкодили та воювали проти українців, аніж допомагали.

Незважаючи на пройдене, хлопці налаштовані досить позитивно, про все розповідали з посмішкою. Слухаючи їх, можна зробити висновок, що все не так страшно, як часто висвітлюють ЗМІ. Загалом учасники АТО звернули увагу на те, що преса та телебачення часто не зовсім правдоподібно повідомляють про ситуацію на Сході. Євген зауважив: "Прочитайте п`ять різних джерел – тоді матимете приблизне розуміння, що там твориться".


Всі троє погодились, що без підтримки волонтерів військовим було б дуже складно. Особливо відзначили професіоналізм медиків, завдяки яким було врятовано багато життів. Зважаючи на умовне перемир’я волонтерська підтримка зараз знизилась в рази, тому зимувати буде нелегко. Допомогу могилянцям, які беруть участь в АТО, координує Віталій Власенко («Економічна теорія» 2008, «Інноваційні стратегії» 2010) через закриту групу в Facebook «Підтримка Захисників України: могилянці - воїнам».

Підтримуймо своїх!

 

Фотоальбом зустрічі можна переглянути за посиланням.




© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна