Відкритий лист щодо запровадження податку на додану вартість для освітніх закладів України


Народним депутатам України – випускникам та колишнім працівникам Національного університету «Києво-Могилянська академія»

Керівникам, науково-педагогічним колективам та студентським громадам закладів освіти

Народним депутатам України – випускникам вищих навчальних закладів України

 

Шановні народні депутати!

Шановні колеги !

 

Сьогоднішня ситуація з фінансуванням освітніх закладів в Україні не найкраща. Галузь освіти відчуває істотне недофінансування.

 

За таких умов держава повинна якщо не допомагати навчальним закладам вирішувати питання самофінансування, то хоча б не заважати підтримувати належний рівень освіти в країні, який сприятиме ментально-освітній інтеграції України до Європейського Союзу. Першим кроком у цьому напрямку стало прийняття нового Закону України «Про вищу освіту».

 

Такий вчинок парламенту дав надію на якісно новий рівень інтеграції вищої освіти України до Європейського науково-освітнього простору. Однак, 25 грудня 2014 року Верховна Рада України прийняла в першому читанні проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України (щодо податкової реформи)» (реєстраційний номер 1578 від 22 грудня 2014 року). Зазначений законопроект скасовує пункт 197.1.2 статті 197 «Операції, звільнені від оподаткування» Податкового кодексу України. Після прийняття законопроекту податком на додану вартість будуть обкладені послуги навчальних закладів, зокрема:

• усі види освітньої діяльності, які надають вищі навчальні заклади I-IV рівнів акредитації, у тому числі для здобуття іншої вищої та післядипломної освіти;

• навчання слухачів підготовчих відділень вищих навчальних закладів;

• повторне вивчення відрахованими студентами окремих дисциплін і курсів з подальшим складанням іспитів;

• навчання аспірантів і докторантів;

• приймання кандидатських іспитів;

• надання наукових консультацій для осіб, які підвищують кваліфікацію самостійно;

• проведення лекцій з питань науки і техніки, культури та мистецтва, фізичної культури і спорту, правових знань, туризму і краєзнавства;

• надання консультацій, у тому числі, для студентів понад обсяги, встановлені навчальними планами і програмами, для аспірантів, докторантів;

• організація літніх мовних курсів, шкіл, семінарів тощо;

• усі види освітньої діяльності, які здійснюють професійно-технічні навчальні заклади;

• усі види освітньої діяльності, які здійснюються загальноосвітніми навчальними закладами I-III ступенів;

• послуги з проживання учнів або студентів у гуртожитках;

• утримання, виховання та навчання дітей у дошкільних навчальних закладах;

• виховання та навчання дітей, яке здійснюють дитячі музичні та художні школи, школи мистецтв, будинки культури.

 

Фактично вартість усіх послуг навчальних закладів, у тому числі студентам, які навчаються за кошти фізичних, юридичних осіб, зросте на суму податку на додану вартість. Це, з одного боку, зменшує доступ молоді до вищої освіти у складних фінансових умовах, з іншого боку – робить навчальні заклади біднішими на розмір податку на додану вартість. Разом зі скасуванням доплат науково-педагогічним працівникам за вчені звання та наукові ступені це ставить під удар надання якісної освіти в Україні.

 

На засіданні Національної ради реформ 24 грудня 2014 р. Президент України  Петро Порошенко заявив: «Скажу відверто: у нас зараз відчувається колосальний дефіцит професійних та патріотичних кваліфікованих кадрів. Ми мусимо поки що, на жаль, покривати цей дефіцит за рахунок "імпорту" в тому числі".

 

Прийняття Верховною Радою України зазначеного законопроекту в цій частині не додасть Україні кваліфікованих кадрів та призведе до критичного зменшення в нашій країні необхідної кількості людей з якісною освітою, що, безперечно, знизить рівень національної безпеки України. Адже якість освіти безпосередньо впливає як на рівень наукових розробок у сфері обороноздатності та безпеки країни (фізика, хімія, інженерні науки, ядерна безпека, комп'ютерні науки), на рівень підготовки наших військових, правоохоронців, судово-прокурорських працівників, так і на рівень фахівців у сфері менеджменту (розвиток малого та середнього бізнесу) та державного управління (якість фахівців державної служби).

 

Звертаємося до всіх осіб, небайдужих та зацікавлених у збереженні належного рівня вищої освіти в Україні, передусім, народних депутатів України – випускників Національного університету «Києво-Могилянська академія», а також випускників усіх вищих навчальних закладів України, колективів інших навчальних закладів України, стати на захист системи освіти в Україні та не допустити скасування пільги з податку на додану вартість для усіх навчальних закладів.

 

Спільна активна позиція щодо цього питання забезпечить подальший розвиток нашої держави та її інтеграцію в Європу. В іншому разі, підвищення вартості навчання та зниження заробітної плати й скасування доплат за наукові здобутки може створити ситуацію, за якої у навчальних закладах України не буде кому вчитися та не буде кому викладати.

Діти України та їхня освіта – це майбутнє української держави!

Захистили національну гідність України під час «Революції гідності» - захистимо рівень національної освіти в Україні зараз!

 

Слава Україні!!!

 

Національний університет «Києво-Могилянська академія»

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна