Круглий стіл на вшанування пам'яті Джеймса Мейса

18 лютого, о 15.00, Американська Бібліотека імені Віктора Китастого

 

У новому приміщенні Меморіальної Бібліотеки Дж.Мейса відбудеться Круглий стіл, присвячений вшануванню пам'яті відомого вченого, професора НаУКМА Джеймса Мейса (1952-2004).

 

Цьогоріч виповнюється 63 роки з дня народження американського і українського вченого, історика, політолога Джеймса Мейса (James Earnest Mace), який майже всю свою науково-дослідницьку, викладацьку і громадську діяльність присвятив Україні.

Його докторська дисертація «Communism and the Dilemmas of National Liberation: National Communism in Soviet Ukraine, 1918–1933» була опублікована у 1983 р.

На початку 1980-х рр. на запрошення директора Українського наукового інституту Гарвардського університету О.Пріцака Дж. Мейс допомагає опрацьовувати джерела для книги Р.Конквеста «Жнива скорботи». У 1986-1987 рр. Дж. Мейс очолює Комісію комітету Конгресу США з вивчення Голоду в Україні, результатом роботи якої став звіт для Конгресу США та публікація тритомника майже двох сотень свідчень про Голод 1932-1933 років.

Останні 11 років свого життя Дж.Мейса жив в Україні, працював в наукових інституціях, активно займався публіцистикою і основну увагу спрямовував на вивчення не минулого, а сучасного, за його власним визначенням, «постгеноцидного українського суспільства» в цілому та його складових: соціально-економічних, національних, духовних проблем. Дж. Мейс брав участь у процесі відродження та становлення НаУКМА і з 1995 року викладав в нашому Університеті політологію.

У 2010 р. на основі переданих родиною Дж. Мейса його бібліотеки і архіву у структурі наукової бібліотеки НаУКМА була створена Меморіальна бібліотека Джеймса Мейса.

 

На Круглому столі пропонуємо могилянцям і гостям Могилянки, студентам і науковцям обговорити питання підготовки Покажчика бібліотечної і архівної колекції Дж. Мейса, перекладу і видання українською мовою його докторської дисертації та через безпосереднє знайомство з книгами, документами, фотографіями, меморіальними речами вченого здійснити нове відкриття Джеймса Мейса як унікального дослідника та особистості в історії України.

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна