Відбулася зустріч із Левком Лук’яненком

У Могилянці відбулася зустріч із правозахисником, громадським і політичним діячем Левком Лук’яненком.

 

Послухати відомого активіста українського національного руху зібралося багато могилянців.

Тема національного духу була основною протягом всієї зустрічі. Правозахисник розповів про торсіонні поля: горизонтальне (комунікація людей на території сучасної України) та вертикальне (зв'язок з предками), які об’єднують націю у одне ціле. «Нація – це не просто кількість особистостей, індивідуальностей, це ще й сукупність духовна, яка має космічне значення», – зауважив він. «Я знав про УПА і це дало мені можливість усвідомити, що таке Україна, що таке незалежність України і хто я є на цій землі», – поділився Левко Григорович. Усіх представників нації він умовно поділив на дві частини: тих, які живуть у сфері матеріальних цінностей (таких, на його думку 95%) і тих небагатьох, для яких важливою є сфера духовна. Останні, приходячи у цей світ, замислюються про своє призначення у ньому і вирішують присвятити своє життя вищій меті. Зв'язок зі своїм народом, подібно жертві одного із зграї задля врятування інших від нападу хижаків, спонукає присвятити відлік часу, даний на землі, справі своєї нації. Кількісну нерівномірність між сильними духом і людьми слабшого інтелектуального поля Левко Григорович порівняв із масою тіла та масою мозку, яка значно менша, але відповідає за функціонування всього організму.

Він також висловив свої сподівання на молоде українське покоління у справі розбудови сильної України: «Без вас не можна збудувати нове суспільство, це від вас залежить».

 

Значну увагу під час зустрічі було надано порівнянню України та Росії, взаєминам двох країн. «У Росії влада дивиться на народ, як на об’єкт: що влада хоче, те народ і робить. Хотіли так і з українським народом, але український народ – суб’єкт, і українці стали на захист своєї землі», – зазначив Левко Григорович. Він також наголосив на окремих шляхах двох народів: «Росія – не слов’яни, росіяни далекі від друзів, у нас з ними немає нічого спільного».

 

Відомий громадський діяч завершив зустріч думкою про те, що після семи століть залежності Україна виборює своє право на самостійність і третє тисячоліття буде тисячоліттям України, яка відродиться.


Орися Грудка, 

студентка ФСНСТ


© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна