Дискусія за участю Андіса Кудорса «Історія як зброя у зовнішній політиці Росії»

17 березня, о 15:00, Конгрегаційна зала Староакадемічного корпусу

 

В рамках комунікаційної програми головування Латвії в Раді Європейського Союзу відбудеться дискусія за участі латвійського експерта, голови правління Центру досліджень політики Східної Європи Андіса Кудорса на тему «Історія як зброя у зовнішній політиці Росії».

 

Учасники:

Андіс Кудорс, латвійський експерт

Аргіта Даудзе, Надзвичайний та повноважний посол Латвії в Україні

Володимир В’ятрович, Директор Інституту Національної пам’яті

 

Модератор:

Андрій Когут, заступник директора Центру дослідження визвольного руху.

Робоча мова круглого столу: українська та англійська

 

Захід відбудеться в рамках програми головування Латвії в Раді ЄС за сприяння Посольства Латвії в Україні, Центру дослідження визвольного руху та Інституту Національної пам’яті.

З тез А.Кудорса: "...Росія не змогла вивчити і засудити тоталітарне минуле радянської епохи, процес десовєтизації не відбувся в повному обсязі. Навпаки - спроби засудження комунізму сприймаються як спроби виступити проти Росії як країни.

Особливе бачення Росією її власної та інших країн історії активно поширюється за межі Росії. Пропаганда особливої інтерпретації історії використовується для "російського світу". А окупація і анексія Криму викликала у значної частини населення Росії бажання відновити іншу частину "історичної території" Російської імперії.

Найбільш істотні відмінності між Росією, з одного боку, і країнми Балтії, Україною та іншими країнами Східної Європи, з іншого боку, вбачаються в оцінці подій Другої світової війни.

Питання історії використовуються в якості одного з інструментів Російської публічної дипломатії на підтримку цілей Росії управляти більш широким регіоном - територією колишнього Радянського Союзу…»

 

Андіс Кудорс,

закінчив Латвійський Університет, здобувши ступінь магістра політичних наук. З 2006 року є експертом, Головою правління Центру досліджень політики Східної Європи. Також викладає як запрошений викладач в Інституті Кеннана Міжнародного наукового центру імені Вудро Вільсона. Очолював робочу групу з питань політики сусідства ЄС.

Написав багато наукових праць, серед яких: «Соціальна пам'ять та ідентичність етнічних росіян в Латвії», «Російська м’яка сила та невійськовий вплив», «Розуміння Росією публічної дипломатії» між м’якою силою та маніпуляцією», «Інформаційна кампанія Росії проти України» та ін.

 

© 2012-2023 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна