Відбулася конференція, присвячена співробітництву України та ЄС

 

26 березня у Музеї звитяги НаУКМА відбулася міжнародна конференція «Назустріч викликам співробітництва між Україною та ЄС: досвід центрів ім. Жана Моне в Києві та Донецьку».

На конференції розглядалося питання доступу українських науковців та освітян до Європейського освітнього простору, було презентовано наукові та учбові напрацювання Центрів ім. Жана Моне в НаУКМА та ДонДУУ, обговорювалися сучасні виклики співробітництва між Україною та ЄС.

На початку заходу присутніх привітали Сергій Квіт, Міністр освіти і науки України, Андрій Мелешевич, президент НаУКМА, Світлана Марова, ректор Донецького державного університету управління, Олена Оржель, представник Національного Еразмус Плюс Офісу в Україні.

 

Першим присутніх привітав Сергій Квіт: “Такі інституції, як Центр ім. Жана Моне дбають про поширення інформації, стандартів студентського життя та стандартів Європейського Союзу”. Також Сергій Миронович зазначив, що сьогодні є реальні можливості змін в університетському та загалом суспільно-політичному житті України.

Світлана Марова: "Ми сподіваємось, що ця спільнота буде зростати, це своєрідний осередок модернізації та європеїзації нашої країни. Вперше сьогодні представники Центрів ім. Ж. Моне зібрались разом. Це європейська практика, і дуже важливо ділитись такими досвідом. Під час таких заходів, зокрема у формі дискусії, обговорюються різні погляди, сходяться дві різні наукові школи. Завдяки цьому з'являються нові ідеї".

Олена Оржель наголосила на важливості перейняття європейського досвіду: "Дуже важливо не лише застосовувати європейський досвід в Україні, але й поширювати ці знання серед студентської молоді. Цим зараз і займається Києво-Могилянська академія та Донецький державний університет управління ".

 

У конференції також взяли участь іноземні гості: Хосе Леон-Лора, представник Європейської комісії (Брюссель, Бельгія), Ана-Марі Лізін, колишній член Європейського Парламенту (Брюссель, Бельгія), Міхаель Болле, представник Центру ім. Жана Моне Вільного університету Берліна (Німеччина).

Хосе Леон-Лора зазначив, що подібні заходи потрібно підтримувати і фінансувати, вони дають змогу розвиватись, обмінюватись досвідом. Також він наголосив на важливості підтримувати хороші взаємини між Україною та ЄС: "Це повинно відбуватись не лише на рівні уряду України та комісії Євросоюзу, а й у науковій сфері, тобто через університетське середовище".

 

 

 

© 2012-2023 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна