Відтепер Енциклопедія КМА в іменах доступна он-лайн

 

Протягом понад 200 років діяльності Києво-Могилянської академії, від 1615 до 1817 р.р., з її стін вийшли тисячі славних синів України: науковців, церковнослужителів, козацьких провідників, філософів, освітян, письменників, перекладачів, урядовців, дипломатів, лікарів, композиторів.

 

Видатні випускники, державці та благодійники, починаючи від Галшки Гулевичівни, Петра Могили та Петра Сагайдачного, підтримували Академію коштами, маєтками, протекцією, сприяли отриманню академічного статусу.

 

В енциклопедії представлено близько 1500 імен. За словами почесного президента Могилянки В’ячеслава Брюховецького, це лише дрібка тих, хто, зачерпнувши знань зі скарбниці Академії, сповнився її духовною енергією і проніс її через усе життя.

 

У додатках є мапи, на яких зображені навчальні, культурно-освітні заклади, друкарні, шпиталі, музеї, хорові капели, монастирі та школи, засновані вихідцями з Києво-Могилянської академії в Україні, Росії, Білорусії, Молдові... Від її споглядання перехоплює подих. Про якість тогочасної могилянської освіти свідчить густота позначок на мапі закордонних установ, у яких працювали могилянці ХVІІ-ХVІІІ ст. Посилання на сотні архівних документів та монографій засвідчують ґрунтовний підхід авторів статей: докторів та кандидатів наук, професорів, доцентів, викладачів, аспірантів, студентів НаУКМА та інших закладів.

 

Енциклопедія побачила світ 2001 року коштом доброчинних внесків тих, кому не байдужа історія й сьогодення України.

 

На черзі – двотомне видання «Київська духовна академія (1819-1924) в іменах», яка перебуває зараз на стадії верстки та оголошено благодійну кампанію збору коштів на її друк. Сподіваємося, нашими спільними зусиллями і сприянням це видання побачить світ восени 2015 року.  

 

Погортати видання про Києво-Могилянську Академію он-лайн.

 

 

Прискорити видання про Київську духовну академію. 

 

 

 

 

 

 

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна