У НаУКМА відбувся міжнародний круглий стіл «Пам’ять про Голокост»

27 травня 2015 року в НаУКМА відбувся Міжнародний круглий стіл «Пам'ять про Голокост: освітні практики та шляхи подальшого розвитку в сучасній Україні».

Його організаторами стали Міжнародний фонд «Відродження», Український центр вивчення історії Голокосту, Національний університет «Києво-Могилянська академія», Міжнародний альянс пам’яті жертв Голокосту (IHRA), Посольство Угорщини в Україні та Українська асоціація юдаїки.

 

Круглий стіл відбувся з нагоди початку головування Угорщини на посаді країни – голови IHRA. Ця організація є міждержавним органом, який забезпечує підтримку національних і міжнародних заходів із дослідження, викладання й увічнення пам’яті жертв Голокосту. Дійсними членами IHRA на сьогодні є тридцять одна країна; вісім країн мають статус спостерігачів, до яких має намір приєднатися і наша країна.

 

У суверенній Україні процеси викладання й увічнення пам'яті жертв Голокосту помітно активізувалися. Про це, а також про проблеми і виклики, пов’язані з цими процесами, згадували у вітальному слові д-р Сергій Квіт, міністр освіти та науки України, Сабольч Такач, голова IHRA, Євген Бистрицький, виконавчий директор Міжнародного фонду «Відродження», Ласло Чаба Пап, заступник голови місії Посольства Угорщини в Україні, д-р Тетяна Ярошенко, віце-президент НаУКМА з наукової роботи, Йосиф Зісельс, співпрезидент Асоціації єврейських общин та організацій України (Ваад України), д-р Віталій Черноіваненко, президент Української асоціації юдаїки, та інші почесні гості.

 

Учасниками Круглого столу стали українські й угорські вчені, університетські викладачі, шкільні вчителі історії та суспільних дисциплін, представники громадських організацій, які займаються неформальною освітою, аспіранти та студенти. У кількох секціях обговорювалися питання, пов’язані з викладанням історії Голокосту в системі формальної та неформальної освіти, особливості, підходи і можливості державних закладів освіти та ініціатив громадянського сектора.

 

Доповідачі поділилися думками щодо труднощів, які виникають у процесі викладання історії Голокосту як у школах, так і в університетах, а також про можливості застосування різних методик і підходів в їхній роботі.

Особливий інтерес викликали доповіді представників неформальної освіти і громадських організацій про різноманітні проекти, присвячені історії Голокосту та геноциду ромів, а також можливостям виховання толерантності завдяки ним.

Увага була прикута і до доповідей угорських гостей, зокрема д-ра Андреа Петеу з Центральноєвропейського університету в Будапешті. Їхній досвід і підходи українськими колегами було проаналізовано з точки зору можливості використання їх у власній освітній діяльності.

 

Окремо було порушено питання про місце геноциду ромів у загальному контексті історії Другої світової війни в Україні та про ступінь інтеграції національних трагедій народів України в загальноєвропейському наративі.

Міжнародний круглий стіл став черговою можливістю для представників різних освітніх закладів, громадських організацій обмінятися досвідом, обговорити нагальні та найболючіші питання викладання історії геноцидів, виховання толерантності, а також сприяв кращому розумінню актуальних процесів в Україні на тлі сьогоднішнього конфлікту на сході країни.

 

Надія Уфімцева,

фото Тетяни Медвєдєвої


© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна