Презентовано монети до 400-ліття Києво-Могилянської академії

Національний банк України ввів в обіг пам’ятні монети “400 років Національному університету “Києво-Могилянська академія”, виконані зі срібла та нейзильберу.

 

Презентував монети заступник Голови Національного банку України Яків Смолій.

“Фахівці з нумізматики часто повторюють фразу “вкарбовано в історію”. І це дійсно так! Подія або особистість, яка удостоїлась честі бути відкарбованою на монеті, дійсно вкарбовується не лише у вітчизняну, але й у світову історію, тому що монета – це символ держави та джерело історичної інформації”, – зауважив Яків Смолій.

Заступник Голови Національного банку України привітав з ювілеєм студентів та викладачів славетної академії, серед випускників якої в різні часи були і українські гетьмани, і митрополити, і відомі письменники та науковці. “Навіть серед чинного Правління Національного банку України (а це 6 осіб) є випускник Могилянки”, – зазначив Яків Смолій.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Президент НаУКМА Андрій Мелешевич наголосив: “Кожного дня різні люди в Україні та з-за кордону вітають Києво-Могилянську академію з 400-річчям. Але вітати потрібно не тільки нас – це свято всієї України. Ми з колегами пишаємося тим, що належимо до могилянської спільноти, маємо змогу долучитися до її розвитку. У новітні часи Могилянка – автор та ініціатор більшості реформ у сфері освіти, активний учасник суспільно-політичних подій, зокрема Помаранчевої революції та революції Гідності. Сьогоді могилянці – «кадровий резерв» реформ, потрібних країні, вони працюють в уряді, Верховній Раді, громадських організаціях. Наш університет – це передусім спільнота, об’єднана такими цінностями як свобода, демократизм, глибоко усвідомлена «україноцентричність», жага позитивних змін у собі та суспільстві. Ми вважаємо, що це ті цінності, які зараз потрібні Україні. Могилянка – здобуток всієї України, це привід для гордості для кожного українця. 400-річний ювілей університету, який протягом всієї своєї історії розвивав і змінював державу – це знаменна дата в житті всієї країни”.

 

Яків Смолій розповів, що в 1998 році Національний банк започаткував серію пам’ятних монет “Вищі навчальні заклади України”.

Серед сотень вищих навчальних закладів України, за ці роки лише 17 були відзначені випуском пам’ятних монет. “До цього дня найдавнішим закладом, відкарбованим у наших монетах, була моя alma mater – Львівський національний університет імені Івана Франка, який у 2011 році святкував 350-ту річницю від дня створення, – сказав Яків Смолій та додав, що тепер цей почесний титул переходить до Києво-Могилянської академії.

 

 

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна