Зустріч з Президентом Міжнародного ПЕН-Клубу

30 вересня, о 18-00, Бібліотека Антоновичів

 

Зустріч і дискусія з Президентом Міжнародного ПЕН-Клубу п.Джоном Ролстоном Солом (John Ralston Saul) за участі Миколи Рябчука і Андрія Куркова.

 

Захід відбувається в межах круглого столу Culture, the War and Responsibility of Іntellectuals.

 

У центрі розмови – неоголошена російсько-українська війна та виклики, які вона ставить перед українською й світовою інтелектуальними спільнотами.

До розмови запрошені члени українського ПЕН – журналіст Юрій Макаров, літературознавець, професор НаУКМА та Варшавського університету Оля Гнатюк, віце-міністр освіти Максим Стріха, а також провідні експерти – політолог Володимир Кулик, культуролог Катерина Ботанова, філософ Володимир Єрмоленко, медіа-експерт, професор Торонтського університету Марта Дичок.

 

Додаткова інформація: Джон Ролстон Сол (John Ralston Saul) нар. 1947 р. в Оттаві. Навчався в Університеті Мак-Ґіла у Монреалі та в лондонському Кінґз-коледжі, де захистив докторську дисертацію про модернізацію Франції за врядування Шарля де Голля. Від кінця 1970-х багато подорожував, зокрема країнами Північної Африки та Південно-Східної Азії. Опублікував шість романів та багато книжок есеїстики, отримав низку міжнародних літературних премій. 2009 року обраний Президентом Міжнародного ПЕН. Пріоритетом своєї діяльності вважає захист свободи слова і вираження, оборону ув’язнених та переслідуваних письменників, підтримку загрожених і міноритарних мов та культур.

У Києві перебуває проїздом на міжнародний літературний фестиваль в Одесі.

 

Міжнародний ПЕН-клуб (PEN International) був заснований 1921 року у Лондоні англійською письменницею Кетрін Емі Довсон Скот за участю Джозефа Конрада, Елізабет Креґ, Герберта Велса, Джорджа Бернарда Шоу та Джона Ґолсворсі, який став його першим президентом. Наступними президентами були зокрема Альберто Моравіа, Гайнріх Бель, Артур Міллер, Маріо Варґас Льйоса, Їржі Ґруша.

Назва ПЕН є абревіатурою від англійських слів Poets, Essayists, Novelists і водночас означає “ручку” (pen) – знаряддя, яким традиційно користувались письменники.

Метою діяльності ПЕН є міжнародна співпраця, діалог і взаєморозуміння між письменниками, народами і культурами, захист свободи вираження, оборона переслідуваних митців, підтримка загрожених і дискримінованих мов і культур. Будучи неурядовою організацією,

ПЕН фінансує свою діяльність із членських внесків та доброчинних пожертв. Об’єднує 144 національних ПЕН-центри зі 102 країн світу.

Український ПЕН-центр офіційно став членом Міжнародного ПЕН у 1989 році, його очолювали Микола Вінграновський, Євген Сверстюк та Мирослав Маринович.

 

Микола Рябчук (1953) – український письменник і публіцист, голова журі літературної премії ім. Юрія Шевельова та Мiжнародної літературної премії Angelus, президент (від 2014 р.) Українського центру Міжнародного ПЕН.

 

Андрій Курков (1961) – український російськомовний письменник, автор кільканадцяти романів, перекладених трьома десятками мовами на всіх континентах. Від 2010 року – віце-президент Українського центру Міжнародного ПЕН. 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна