Києво-Могилянська академія відзначила 400-ліття

15 жовтня славетна Могилянка відзначила 400-літній ювілей.

 

Привітати Академію зі святом прийшли провідні представники наукових та освітніх кіл, українського та міжнародного бізнесу, української влади і дипломатичного корпусу, митці та письменники, випускники, друзі та партнери Могилянки.

Впродовж усього дня відбувалися урочисті заходи: акція «Чистий Сковорода», студентський фестиваль KMADay, КМАrket, виступ братства козацького бойового звичаю СПАС.

Кульмінацією свята стало привітання Президента України та театрально-концертне дійство, створене режисером Владиславом Троїцьким спеціально до ювілею Могилянки.

 

Відкрив свято президент Могилянки Андрій Мелешевич: «400 років – це подія величезної ваги для всієї України. На пальцях однієї руки можна перерахувати існуючі сьогодні в Україні інституції, соціальні установи, які мають такий вік і такий вплив. Це дивовижний навчальний заклад, і подібного йому не існує на теренах України. Історія України, її боротьби за незалежність і державність безпосередньо пов’язані з Києво-Могилянською академією. Кожен знаходить в Академії щось своє, кожен по-своєму закоханий у неї: Могилянка – це і лідер; це і спільнота – активна, пасіонарна частина громадянського суспільства; це першоджерело освітньої традиції України; це історія, часом мужня, часом трагічна; це – українська ідея; це університет цінностей, центр незалежної критичної думки; нарешті, Могилянка – це місце, до якого хочеться повертатися

 

Почесний гість урочистостей, Президент України Петро Порошенко, вітаючи Могилянку, сказав: «Час плинний, а Києво-Могилянська академія вічна. Вже 400 років змінюються цілі історичні епохи, а Києво-Могилянська академія як виховувала успішних українців, які формували майбутнє України, так і продовжує це робити. Щиро дякую вам від усіє країни, від себе особисто, шановні працівники Академії, студенти і випускники, за ваш вибір інвестувати своє життя в розвиток нашої країни. Вірю, що попереду у Могилянки сотні років успіху і значних досягнень».

Говорячи про унікальну роль, яку зіграла Академії у розвитку держави, Президент зазначив: «Мені важко уявити, якою була б Україна, якби не було Могилянки – цього символу незламності духу та лідера змін, який завжди може розраховувати на мою підтримку як Президента. Могилянці успішні в бізнесі. Могилянці працюють в команді Адміністрації Президента – в моїй команді, могилянці керують цілими міністерствами, вони у Верховній Раді приймають закони, які змінюватимуть на краще нашу державу».

 

Почесний президент Могилянки В’ячеслав Брюховецький зазначив: «У це велике свято осмислюєш все, що було, і починаєш розуміти, чому КМА відродилась – тому що вона ніколи не пропадала. Вона жила у свідомості інтелекту України і виникла історично-міфічна аура цієї установи. Українці володіють здатністю досягати своїх м’яких на перших погляд мрій але рішучими діями. Я дуже вдячний всім своїм колегам, з якими я починав і працював усі ці роки за той, часом жорсткий, але точний розрахунок, як це треба зробити».

 

Спільнота Могилянки дякує всім, хто підтримав урочисте відзначення 400-літнього ювілею і допоміг створити його святкову атмосферу.

Партнерами урочистого зібрання 15 жовтня стали:

• генеральний партнер кампанії до 400-ліття КМА – Фундація "Спадщина" Банку «Певність» в Чикаго;

• генеральний партнер – компанія "Запоріжсталь";

• офіційний партнер – компанія "Фармак";

• партнер – адвокатське об'єднання "Арцингер";

• партнер – компанія "Jacobs Douwe Egberts";

• партнер – "IDS BorjomiUkraine" (ТМ “Моршинська”);

• партнер – рекламна агенція "BBDO";

• партнер – компанія "PBN Hill+Knowlton";

• інформаційний партнер – "1+1 Media";

• інформаційний партнер – "5 канал";

• інформаційний партнер – Перший національний канал України;

• інформаційний партнер – журнал "Фокус";

• інформаційний партнер – "Українська правда. Життя".

 

Дякуємо за підтримку Києво-Могилянській фундації Америки, др.Богдану та Джоанні Целевичам, Марті Переймі та др.Володимиру Петришину, який надав свою пожертву у пам'ять покійної дружини Аки Перейми.

 

Окрема подяка Юрію Паніну і PIN production за надані відеоролики, присвячені Могилянці, які знімалися впродовж кількох останніх років. Вони стали яскравими ілюстраціями, які супроводжували весь святковий вечір.

 

Висловлюємо подяку режисеру Владиславу Троїцькому, етно-гурту «ДахаБраха», «Dakh Daughters Band», гурту «Salo v Shokoladi» та вокальній формації «Піккардійська терція».

 

Висловлюємо щиру вдячність всім, хто поділяє цінності Могилянки та допомагає нам досягати наших цілей – побудови якісного, конкурентоспроможного університету у процвітаючій європейській країні!

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна